— vrijdag 26 juli 2019, 14:51 | 0 reacties, praat mee

Britse mediawaakhond geeft Russische zender RT boete van 200.000 pond

© Kirill_Kudryavtsev / AFP

De Russische nieuwszender RT krijgt een boete van 200.000 pond omdat het volgens de Britse toezichthouder Ofcom de regels over onpartijdige berichtgeving heeft overtreden. Laatste wijziging: 29 juli 2019, 09:33

De zender, het voormalige Russia Today, kreeg de boete voor de misleidende berichtgeving over de zenuwgasaanval met Novichok op een voormalige Russische dubbelspion in Salisbury vorig jaar. De zender zou in de zes weken daarna zeven keer de regels hebben overtreden, meldt de Britse krant The Guardian.

Offcom had verschillende opties om RT te bestraffen, waaronder het intrekken van zijn vergunning om in Groot-Brittannië uit te zenden. Dat was ook iets waar parlementariërs om hadden gevraagd. In plaats daarvan concludeerde Ofcom dat het rechtvaardiger was om een substantiële boete op te leggen en RT te verplichten een samenvatting van de bevindingen uit te zenden, in een vorm en op door Ofcom te bepalen data. Volgens Offcom was dit redelijk omdat er RT zich daarna aan de Britse regels heeft gehouden.

De zender hoeft de boete nog niet meteen te betalen, er is om een rechterlijke toetsing gevraagd. De verwachting is dat de zaak eind van het jaar voorkomt. Rusland startte na de kritiek op RT een onderzoek naar de Britse omroep BBC in Rusland.

Bekijk meer van

Rusland RT Ofcom BBC

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.