— donderdag 18 september 2014, 09:15

BBC-ploeg aangevallen in Rusland

UPDATE Een Britse nieuwsploeg is in het zuiden van Rusland aangevallen door een groep van minstens drie agressieve mannen. Ze pakten in de omgeving van de stad Astrakhan met geweld de camera af en sloegen deze op straat kapot. De BBC-cameraman kwam ten val en werd vervolgens geslagen. De mannen vluchtten daarna per auto. De BBC was ter plekke om berichten te onderzoeken dat er bij de grens met Oekraïne een Russische soldaat was omgekomen. Na de aanval werd de ploeg vier uur lang ondervraagd op een politiebureau, waarna bleek dat er met de opnameapparatuur was geknoeid: de harddisk van de laptop was gewist, net als geheugenkaarten met eerder opgenomen videomateriaal. Het team is inmiddels teruggekeerd naar Moskou, aldus de BBC. Russische journalisten die geheime begrafenissen in het noorden van Rusland wilden onderzoeken, werden vorige maand eveneens bedreigd. De BBC heeft bij de Russische autoriteiten een officiële klacht ingediend vanwege de intimidatie. "De aanval op onze werknemers en de vernieling van hun apparatuur en opnamen zijn duidelijk een onderdeel van een gecoördineerde poging om geaccrediteerde journalisten te verhinderen verslag te doen een legitiem nieuwsverhaal." De BBC noemt de aanval betreurenswaardig en roept Rusland op een diepgaand onderzoek in te stellen. Journalist Steven Rosenberg produceerde ondanks de tegenwerking deze reportage.

Bekijk meer van

Rusland Oekraïne BBC

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.