— donderdag 22 september 2022, 09:23 | 0 reacties, praat mee

Russische toezichthouder Roskomnadzor waarschuwt media na aankondiging mobilisatie

Poetin kondigde de gedeeltelijke mobilisatie gisteren via een vooraf opgenomen videoboodschap aan. | Russian Presidential Press Service / ZUMA

De Russische toezichthouder Roskomnadzor heeft media gewaarschuwd dat er straffen dreigen als 'valse informatie' wordt verspreid over de gisteren afgekondigde gedeeltelijke mobilisatie van reservisten. President Poetin vroeg naast geld voor mankracht om investeringen in wapenproductie. Laatste wijziging: 22 september 2022, 10:12

De mobilisatie is volgens Poetin nodig omdat ‘het Westen’ Rusland wil vernietigen. De mobilisatie moet op termijn 300.000 extra soldaten vrijmaken.

Roskomnadzor waarschuwde gisteren dat media kunnen worden beboet of geblokkeerd, als er nieuws over de mobilisatie wordt verspreid dat niet “exclusief afkomstig is van federale en en regionale uitvoerende machten”. Een boete kan oplopen tot 5 miljoen roebel - ruim tachtigduizend euro.

Ten overvloede stelde Roskomnadzor dat redacties verplicht zijn materiaal op waarheid te controleren, alvorens tot publicatie over te gaan.

Sinds Rusland de oorlog tegen Oekraïne op 24 februari begon is het aanbod van onafhankelijke media in Rusland opgedroogd. De oorlog mag ook niet als zodanig worden omschreven: binnen Rusland is enkel sprake van een ‘speciale militaire operatie’.

Na Poetins toespraak werd er volgens Google-statistieken binnen Rusland gezocht naar manieren om de eigen arm of hand te breken. Het enthousiasme voor frontdienst lijkt niet groot.

Bekijk meer van

Rusland Roskomnadzor Poetin

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.