— woensdag 5 mei 2021, 13:45 | 0 reacties, praat mee

Rusland: tonnen boete voor Twitter vanwege negeren verwijderingsopdrachten toezichthouder

In 2018 gingen Russen de straat op om tegen de censuur van Roskomnadzor te demonstreren, toen die plannen had berichtendienst Telegram te blokkeren. | EPA

Als strafmaatregel vanwege Twitters vermeende laksheid bij het verwijderen van in Rusland verboden materiaal legt toezichthouder Roskomnadzor een boete van omgerekend bijna 270 duizend euro op.

Dat meldt Reuters op basis van berichten van staatspersbureau TASS. De toezichthouder ligt al langer met het platform overhoop. In maart werd verkeer naar Twitter vertraagd.

Kort daarop werd met een totaalblokkade gedreigd, als Twitter het profiel van nieuwszender MBKh Media niet offline zou halen. De zender, opgericht door ondernemer Michail Chodorkovski, bericht onder meer over demonstraties tegen de regering en over Kremlin-criticus Aleksej Navalny.

Volgens Roskomnadzor promoot de zender ongewenste groeperingen en handelt MBKh Media daarmee in strijd met de Russische wet. Twitter liet het bewuste account ongemoeid. Volgens de toezichthouder negeert Twitter tienduizenden opdrachten om materiaal te verwijderen.

Roskomnadzor beschuldigt Twitter er verder van illegale inhoud aan te bieden, van kinderporno tot drugsinformatie. Twitter ontkent zulk materiaal te hosten en stelt een zerotolerance-beleid te voeren op het soort informatie dat Roskomnadzor noemt. Meer bij Reuters

Bekijk meer van

Twitter Rusland Roskomnadzor

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.