— vrijdag 1 november 2019, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Rusland kan internet voortaan isoleren van rest van de wereld

© Olaf Kraak / ANP

Vanaf vandaag is in Rusland de wet in werking getreden waarbij het land het internet kan loskoppelen van de rest van de wereld. Al het Russische internetverkeer zal vanaf nu eerst over servers in eigen land moeten gaan.

De Russische president Vladimir Poetin had in mei de wet al ondertekend. Human Rights Watch (HRW) heeft haar zorgen geuit over de nieuwe wet. Internetproviders worden volgens de mensenrechtenorganisatie verplicht speciale apparatuur te installeren die internetverkeer kan volgen, filteren en omleiden. Met deze apparatuur kan de Russische telecommunicatiewaakhond Roskomnadzor de toegang tot inhoud die de overheid als een bedreiging beschouwt blokkeren.

“Nu kan de overheid inhoud rechtstreeks censureren of zelfs het internet van Rusland in een gesloten systeem veranderen zonder het publiek te vertellen wat ze doen of waarom,” zegt Rachel Denber, adjunct-directeur Europa en Centraal-Azië bij Human Rights Watch. “Dit brengt het recht van mensen in Rusland op vrije meningsuiting en de vrijheid van informatie online in gevaar.”

Volgens de Russische regering moet de maatregel het land beschermen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen van andere landen of een wereldwijde uitval van het internet tegengaan.

Volgens HRW is het land nog niet helemaal klaar met het implementeren van de speciale apparatuur, maar er zou in diverse steden al wel worden getest. Denber: “Dit is slecht nieuws voor Rusland en schept een gevaarlijk precedent voor andere landen. Rusland moet de implementatie van dit systeem stopzetten en zich in plaats daarvan committeren aan een gratis en open internet.”

Bekijk meer van

Rusland Human Rights Watch

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.