training eu starters

— vrijdag 1 november 2019, 09:48 | 0 reacties, praat mee

Rusland kan internet voortaan isoleren van rest van de wereld

© Olaf Kraak / ANP

Vanaf vandaag is in Rusland de wet in werking getreden waarbij het land het internet kan loskoppelen van de rest van de wereld. Al het Russische internetverkeer zal vanaf nu eerst over servers in eigen land moeten gaan. Laatste wijziging: 12 november 2019, 11:45

De Russische president Vladimir Poetin had in mei de wet al ondertekend. Human Rights Watch (HRW) heeft haar zorgen geuit over de nieuwe wet. Internetproviders worden volgens de mensenrechtenorganisatie verplicht speciale apparatuur te installeren die internetverkeer kan volgen, filteren en omleiden. Met deze apparatuur kan de Russische telecommunicatiewaakhond Roskomnadzor de toegang tot inhoud die de overheid als een bedreiging beschouwt blokkeren.

“Nu kan de overheid inhoud rechtstreeks censureren of zelfs het internet van Rusland in een gesloten systeem veranderen zonder het publiek te vertellen wat ze doen of waarom,” zegt Rachel Denber, adjunct-directeur Europa en Centraal-Azië bij Human Rights Watch. “Dit brengt het recht van mensen in Rusland op vrije meningsuiting en de vrijheid van informatie online in gevaar.”

Volgens de Russische regering moet de maatregel het land beschermen tegen bijvoorbeeld cyberaanvallen van andere landen of een wereldwijde uitval van het internet tegengaan.

Volgens HRW is het land nog niet helemaal klaar met het implementeren van de speciale apparatuur, maar er zou in diverse steden al wel worden getest. Denber: “Dit is slecht nieuws voor Rusland en schept een gevaarlijk precedent voor andere landen. Rusland moet de implementatie van dit systeem stopzetten en zich in plaats daarvan committeren aan een gratis en open internet.”

Bekijk meer van

Rusland Human Rights Watch

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.