website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rusland wil hun deel van het internet kunnen ontkoppelen

Lars Pasveer — Geplaatst op maandag 11 februari 2019, 13:50

Het Kremlin wil de grip op het Russische internet vergroten | Mladen Antonov / AFP

Het Kremlin wil de grip op het Russische internet vergroten | Mladen Antonov / AFP

Innovatie Rusland werkt aan een besloten internet, waarbij het meeste dataverkeer binnen de landsgrenzen blijft en eerst langs servers van toezichthouder Roskomnazor moet lopen. Ook internetverkeer náár Rusland wordt dan ter controle omgeleid.

Volgens het wetsvoorstel kan de toezichthouder zo bepaalde illegale inhoud blokkeren. Het moet verder garanderen dat communicatie tussen Russen onderling binnen Rusland blijft. De werking van het internet betekent dat dataverkeer soms een geografisch omvangrijke weg aflegt.

Russische internetaanbieders vragen zich af hoe de beoogde verplichte technische maatregelen uitpakken. Er wordt daarom binnenkort een proef gehouden. Grote Russische netwerkbedrijven, internetaanbieders en dienstverleners binnen Rusland doen mee. In theorie moet het mogelijk worden om het hele land los te koppelen van het wereldwijde internet.

De wens om internetverkeer van staatswege te kunnen inzien staat in contrast met discussies over zulke uploadfilters in Europa. Daar zijn voorstellen voor gedaan in het kader van vernieuwing van de auteurswetgeving, maar hier is daar behoorlijke weerstand tegen.

Technologiesite ZDNet meldt dat de Russische overheid de kosten draagt voor alle technische aanpassingen. In Nederland werden in de aanloop naar de nieuwe Wiv-wetgeving rechtszaken gevoerd rondom ‘tapkosten’. De overheid hier legde die rekening bij internetaanbieders neer.

Een besloten internet druist in tegen het hele basisprincipe van internet, maar is ook weer niet volledig nieuw: KPN runde zo’n twaalf jaar Het Net, een besloten nationaal netwerk met de eerste jaren geen directe toegang tot het wereldwijde internet. In 2009 werd die provider opgedoekt.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.