— maandag 17 augustus 2015, 11:54 | 0 reacties, praat mee

Fotowedstrijd voor de goede zaak

Begin juli werd in het Europees Parlement een beperking van de zogeheten vrijheid van panorama weggestemd. Mensen behouden daardoor het recht foto’s te maken van objecten en gebouwen in de openbare ruimte en die rechtenvrij te hergebruiken, zonder afdracht van licentiekosten aan bijvoorbeeld (nabestaanden van) architecten of kunstenaars.

Een wijziging van de panoramavrijheid zou ingrijpende gevolgen hebben gehad voor bijvoorbeeld Wikipedia. Volgende maand start de online encyclopedie ’s werelds grootste fotowedstrijd: Wiki Loves Monuments (WLM). Veel pagina’s van bekende gebouwen en kunstwerken in de openbare ruimte hebben op Wikipedia nog geen rechtenvrije afbeelding. Tijdens de wedstrijd worden mensen wereldwijd opgeroepen foto’s te maken en die bij Wikipedia te uploaden. Vorig jaar werden tijdens WLM maar liefst 322.000 foto’s geüpload. Dit jaar is er bijzondere aandacht voor de in 1974 overleden architect en stedenbouwkundige Willem Dudok.

wikilovesmonuments.nl

Bekijk meer van

Wikipedia

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.