website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Rusland verbiedt smartphones en sociale media voor militairen

Lars Pasveer — Geplaatst in conflict op woensdag 20 februari 2019, 10:39

Journalist Simon Ostrovsky (rechts) in Oekraïne op de plek waar een Russische soldaat een selfie maakte | VICE

Journalist Simon Ostrovsky (rechts) in Oekraïne op de plek waar een Russische soldaat een selfie maakte | VICE

Nieuws Rusland gaat het soldaten verbieden nog langer smartphones te gebruiken of op sociale media actief te zijn tijdens militaire activiteiten. De vele digitale sporen die ze achterlaten zijn door journalistieke onderzoekscollectieven als Bellingcat gebruikt om missies te reconstrueren.

Het bekendst en voor Nederlanders gevoeligste voorbeeld is Bellingcats omvangrijke reconstructie van Ruslands inmenging in het conflict in Oekraïne, waarbij het onder meer een BUK-lanceerinstallatie aan rebellen leverde. Met zo’n installatie werd vlucht MH17 neergehaald.

Bellingcat reconstrueerde op basis van openbare bronnen en video’s hoe de installatie (minus één raket) kort daarop weer naar Rusland werd gereden. Ook VICE-journalist Simon Ostrovsky gebruikte sociale media om plaatsen in Oekraïne terug te vinden waar Russische soldaten selfies hadden gemaakt. Rusland ontkent dat het in Oekraïne militair actief is.

Het Russisch parlement zegt dat de maatregel vooral is bedoeld om de veiligheid van missies en deelnemende militairen te garanderen. Meer bij The Guardian

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.