training eu starters

— woensdag 1 juni 2016, 09:39 | 1 reactie, praat mee

Ontluisterend portret van slachtoffer Russisch trollenleger

Finnish Broadcasting Company

De New York Times heeft een profiel van de Finse journaliste Jessikka Aro gepubliceerd, die een reportage over Ruslands 'trollenleger' vooral op zichzelf zag terugslaan. Het leven van Aro, die werkt voor de Finse publieke omroep, werd kapot gemaakt door de gecoördineerde campagne haar zwart te maken. Laatste wijziging: 16 november 2017, 11:20

Rusland zet omvangrijke mankracht in om via berichten onder artikelen, speciaal geproduceerde video’s of blogposts pro-Russische standpunten uit te venten of tegenstanders aan te pakken. Onderzoeksjournaliste Aro wilde zich eind 2014 in die wereld verdiepen en reisde vorig jaar naar Sint Petersburg, waar een groot deel van de ‘tegengeluid-internetactiviteiten’ van de Russische overheid is ondergebracht.

Dat maakte het nodige los: er werd geprotesteerd bij haar werkgever, Aro kreeg scheldmails, had last van anonieme bellers en berichten uit naam van haar overleden vader. Een 12 jaar oude veroordeling wegens bezit van amfetamine (waarvoor ze een boete van 300 euro kreeg opgelegd) maakte haar een ‘veroordeelde drugdealer’. Een oude vakantievideo werd gemonteerd om Aro als leeghoofdige blondine weg te zetten.

Het omvangrijke New York Times-stuk geeft ook ruimte aan Aro’s enige criticus die zichzelf wel bekend heeft gemaakt, Johan Bäckman. Die noemt Aro een spreekbuis van de NAVO en de Europese Unie. Bäckman zegt dat het eigenlijk Rusland is die slachtoffer is van alle propaganda. Bäckman noemde in een ander interview de aanpak van Aro goed voor Rusland, want “niemand wil slachtoffer zijn en het heeft mensen [Bäckman bedoelde specifiek journalisten, red.] achter hun oor laten krabben voor ze Moskou bekritiseren. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

Rusland Finland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Eduard Bekker, 1 juni 2016, 15:05

Ik heb op LinkedIn ook ooit een dergelijke blog aangetroffen die door prorussische ‘trollen’ wordt geëxploiteerd. Dodelijk vermoeiend.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.