Jodal

— donderdag 29 juli 2021, 09:16 | 0 reacties, praat mee

Rusland pakt Bellingcat-onderzoeksjournalist op na smaadklacht Nederlandse journalist

Roman Dobrochotov staat de verzamelde pers te woord, na de inval in zijn woning door de politie | Alexander Zemlianichenko / AP

De Russische autoriteiten hebben onderzoeksjournalist Roman Dobrochotov opgepakt en ondervraagd naar aanleiding van een klacht van de Nederlandse journalist Max van der Werff. In onderzoek voor collectief Bellingcat stelde Dobrochotov dat Van der Werff wordt aangestuurd door de Russische militaire inlichtingendienst GROe. Laatste wijziging: 29 juli 2021, 14:18

Dobrochotov runt in Rusland zijn eigen onderzoeksjournalistieke platform, The Insider, dat samenwerkt met Bellingcat. Dat de autoriteiten de aanklacht van een strafbaar feit zo gretig in behandeling nemen is volgens Dobrochotov niet om een Nederlandse blogger bij te staan, maar vanwege de uitgelezen kans zijn andere journalistieke werk te verhinderen, meldt NRC.

The Insider werd onlangs door Rusland tot ‘buitenlands agent’ bestempeld. Organisaties met dat label moeten verplicht rapporteren over hun activiteiten en financiën, op straffe van hoge boetes. De aanduiding wordt gezien als een afschrikmiddel. Media-ondernemer Derk Sauer stelt dat er in Rusland nu geen onafhankelijke onderzoeksplatformen meer bestaan.

Van der Werff is sinds 2014 kritisch op de officiële lezing rondom vlucht MH17. Hij noemt beschuldiging van GROe-betalingen een leugen en klaagde de onderzoeksjournalist daarom aan.

In maart vorig jaar klaagde Van der Werff bij de Raad voor de Journalistiek over een tweet van journalist Robert van der Noordaa uit 2019. De Raad oordeelde dat Van der Noordaa, die zich in zijn Twitter-bio als journalist bekend maakt, “de uitlating over klager vanuit zijn journalistieke expertise heeft gedaan” en daarmee journalistiek zorgvuldiger had moeten optreden.

Journalist Olaf Koens is woedend over de aanklacht tegen Dobrochotov:

Koens: “Dobrochotov is, en dat zeg ik niet zomaar, een held. Met gevaar voor eigen leven haalt hij onderzoeken en documenten naar boven, ook in het MH17-dossier. Wat nekt hem? Een Nederlander die een zaak aanspant. In Rusland nog wel. Geen woorden voor.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.