website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

HRW: FIFA moet persvrijheid centraal stellen

Lars Pasveer — Geplaatst in Recht op donderdag 17 mei 2018, 09:03

ARD-onderzoeksjournalist Hajo Seppelt mag Rusland in na interventie door FIFA | Laurent Gillieron / EPA

ARD-onderzoeksjournalist Hajo Seppelt mag Rusland in na interventie door FIFA | Laurent Gillieron / EPA

Nieuws Rusland strafte vorige week een Duitse onderzoeksjournalist van het ARD: hij mocht het land niet in, omdat hij in het verleden ook over dopingfraude in Rusland had bericht. Dat Hajo Seppelt na interventie door FIFA alsnog mag afreizen, bewijst volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat FIFA veel vaker op tafel moet slaan bij organiserende landen met beroerde persvrijheid.

Seppelt was geaccrediteerd door FIFA, maar dat maakte op de Russen in eerste instantie geen indruk. Dat de FIFA direct heeft ingegrepen, is volgens HRW lovenswaardig.

Toch is de organisatie bezorgd of Seppelt straks wel normaal zijn werk kan doen. “Dat is geen theoretische vraag - diverse journalisten werden opgepakt in de aanloop van de Winterspelen in Sotsji”, aldus HRW.

De organisatie roept FIFA op om een systeem in te stellen waarbij media en journalisten worden beschermd en klachten over inperking van de persvrijheid snel worden opgepakt. “Organisatorische veranderingen zijn de beste garantie voor het voorkomen van problemen in de toekomst”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Journalist van het jaar 2018

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.