— donderdag 17 mei 2018, 09:03 | 0 reacties, praat mee

HRW: FIFA moet persvrijheid centraal stellen

ARD-onderzoeksjournalist Hajo Seppelt mag Rusland in na interventie door FIFA | Laurent Gillieron / EPA

Rusland strafte vorige week een Duitse onderzoeksjournalist van het ARD: hij mocht het land niet in, omdat hij in het verleden ook over dopingfraude in Rusland had bericht. Dat Hajo Seppelt na interventie door FIFA alsnog mag afreizen, bewijst volgens mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) dat FIFA veel vaker op tafel moet slaan bij organiserende landen met beroerde persvrijheid.

Seppelt was geaccrediteerd door FIFA, maar dat maakte op de Russen in eerste instantie geen indruk. Dat de FIFA direct heeft ingegrepen, is volgens HRW lovenswaardig.

Toch is de organisatie bezorgd of Seppelt straks wel normaal zijn werk kan doen. “Dat is geen theoretische vraag - diverse journalisten werden opgepakt in de aanloop van de Winterspelen in Sotsji”, aldus HRW.

De organisatie roept FIFA op om een systeem in te stellen waarbij media en journalisten worden beschermd en klachten over inperking van de persvrijheid snel worden opgepakt. “Organisatorische veranderingen zijn de beste garantie voor het voorkomen van problemen in de toekomst”, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.