— donderdag 26 mei 2022, 14:49 | 0 reacties, praat mee

Rusland dreigt met uitzetting journalist of nieuwsmedium VS

Maria Zakharova, woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken dreigt met uitzetting van een journalist of een nieuwsmedium uit de Verenigde Staten als YouTube nog een persconferentie van het ministerie blokkeert. Een waarschuwing hierover is gestuurd naar het Amerikaanse videoplatform. Laatste wijziging: 26 mei 2022, 14:54

Zegsvrouw Maria Zakharova zei dat een aantal van haar wekelijkse briefings is geblokkeerd door YouTube. Op die persmomenten deelt ze informatie over onder meer de oorlog in Oekraïne, door de Russische autoriteiten zelf omschreven als een ‘speciale militaire operatie’.

De woordvoerster richtte zich ook tegen Poolse media. Zakharova claimt dat “alles wordt gecontroleerd door een vrouw met een Poolse nationaliteit”, verwijzend naar de afkomst van YouTube-topvrouw Susan Wojcicki. “Gezien de positie van Polen mogen we niet stoppen bij de Verenigde Staten.” Net als de Amerikanen, is ook Polen fel tegen de Russische invasie in Oekraïne.

YouTube heeft sinds het begin van de Russische inval meerdere accounts van pro-Russische media verwijderd. Ook westerse landen hebben stappen genomen tegen Russische media. Zo zijn bijvoorbeeld RT en Sputnik in sommige landen niet toegankelijk.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.