persveilig seminar

— vrijdag 22 maart 2019, 09:53 | 0 reacties, praat mee

Ruim honderd Urkers naar politie om columniste

Daags na de onrust op Urk hield de politie extra controles. Foto: ANP / Niels Wenstedt

Meer dan honderd inwoners van het dorp Urk hebben woensdag een melding gedaan tegen columniste Elfie Tromp. Aanleiding is een column die Tromp vorige week donderdag voorlas op Radio 1. In de column gaat Tromp in op de ongeregeldheden die half maart plaatsvonden op Urk, waarbij een Marokkaans gezin werd belaagd. In de column stelt Tromp dat wat haar betreft de dijken mogen worden doorgestoken om Urk terug te geven aan de zee. Laatste wijziging: 22 maart 2019, 10:11

De column leidde tot veel verontwaardiging op Urk. Eerder al gaf burgemeester Pieter van Maaren aan juridische stappen te overwegen naar aanleiding van de column. Urkers riepen elkaar deze week op aangifte gedaan.

De ruim honderd mensen die naar het politiebureau kwamen deden daar volgens de politie uiteindelijk geen aangifte, maar een melding omdat voor het opnemen van zoveel aangiftes geen tijd was. Als het Openbaar Ministerie besluit over te gaan tot vervolging van Tromp, neemt de politie contact met hen op om alsnog aangifte op te nemen.

Op het plan juridische stappen tegen Tromp te nemen was ook kritiek. “Zó dus, maak je media verdacht”, aldus Margriet Oostveen van de Volkskrant. BNNVARA liet eerder al in een reactie aan NU.nl weten dat er wat de omroep betreft in de column geen juridische grenzen zijn overschreden.

Bekijk meer van

Urk Elfie Tromp

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.