banner festival 23

— woensdag 2 oktober 2019, 16:11 | 0 reacties, praat mee

Ruim 6300 freelance journalisten in Nederland

© Foto: ANP / Roos Koole

Het aantal freelance journalist dat in Nederland actief is blijft groeien. En in 2019 gaat de groei sneller dan in de jaren ervoor. Tussen het eerste en derde kwartaal van dit jaar kwamen er 356 freelancers bij en liep de teller op tot 6335. Het is het grootste aantal freelance journalisten sinds Villamedia in 2011 begon met het analyseren van de cijfers. Laatste wijziging: 4 oktober 2019, 08:59

Dat blijkt uit cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Het handelsregister telde op verzoek van Villamedia alle eenmanszaken op in het derde kwartaal van dit jaar de term ‘journa’ in hun omschrijving hadden staan. De KvK maakte dezelfde optelsom ook voor de eerste kwartalen in andere jaren. De cijfers tot 2015 verzamelde Villamedia al eerder.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Ruim een derde is freelancer
Het aantal journalistieke eenmanszaken groeide tussen het eerste en derde kwartaal van dit jaar al meer dan in heel 2018. In dat kalenderjaar kwamen er 250 freelance journalisten bij. In 2017 waren dat er 299, ook fiks minder dan de 356 die er tot nu toe in 2019 bij kwamen. Ervan uitgaande dat Nederland nog altijd 18.000 journalisten telt (zoals Villamedia in 2015 becijferde met een rondgang langs redacties), werkt nu ruim een derde van alle Nederlandse journalisten (35 procent) als zelfstandige.

Freelance journalisten zijn, net als andere ondernemers, verplicht zich in te schrijven bij de Kamer van Koophandel. Het handelsregister van de Kamer van Koophandel is daardoor de beste plek om een telling van het aantal freelancers te maken. Toch kunnen de cijfers enigszins een vertekend beeld geven, omdat er ook journalisten zijn die zich onder een andere noemer hebben ingeschreven (bijvoorbeeld als tekstschrijver).

Bekijk meer van

Kamer van Koophandel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.