Tegel Beeld en Geluid

— dinsdag 2 januari 2018, 15:43 | 0 reacties, praat mee

RTV Noord laat extern onderzoek uitvoeren na kritiek op vuurwerk-reportage

De Martini toren op de Grote Markt in Groningen - © Lex van Lieshout

RTV Noord laat een extern onderzoek instellen naar de vuurwerkzaak. De omroep kwam negatief in het nieuws toen stadsblog Sikkom eind vorige maand suggereerde dat de omroep zich schuldig zou maken aan het verspreiden van nepnieuws. Uit intern onderzoek zou blijken dat dat niet het geval is. Wel zouden er fouten zijn gemaakt bij de uitwerking van het onderwerp over illegaal vuurwerk. Maar nu zijn er nieuwe feiten boven water gekomen.

De betreffende reportage is inmiddels offline gehaald, maar in die reportage werd een poging aangekondigd om binnen een middag in de provincie Groningen illegaal en gevaarlijk vuurwerk te verkrijgen. De verslaggever probeerde dat via drie verschillende manieren en bij een van de pogingen lukte dat ook.

Het ging mis toen iemand op Facebook ontdekte dat in de begeleidende videoreportage een onherkenbaar opgevoerde leverancier dezelfde trui aan had als een geraadpleegde deskundige. Hoofdredacteur Mischa van den Berg meldt naar aanleiding van het interne onderzoek dat voor de uitwerking van de videobijdrage keuzes zijn gemaakt “die journalistiek laakbaar zijn en die niet passen bij de normen en waarden die Noord hanteert. Daardoor is een overigens journalistiek zuiver uitgevoerd onderwerp in een kwaad daglicht komen te staan.”

“De maker heeft onderdelen in de uitzending gemonteerd die er niet in thuis horen en in de controle daarop zijn we tekort geschoten. Het is duidelijk dat niet één en dezelfde persoon als deskundige en als onherkenbaar gemaakte leverancier van vuurwerk aan bod kan komen. Daarmee is de kracht van het hele onderwerp teniet gedaan.”

Nu blijkt dat de freelance journalist een gratis vuurwerkpakket ter waarde van 139 euro heeft gekregen van een vuurwerkhandelaar in de stad. In ruil daarvoor zou hij reclame maken voor het bedrijf. De verslaggever heeft dit niet gemeld bij RTV Noord. Ook niet toen het onderzoek naar de vuurwerkreportage volop liep.

De nieuwe feiten overvallen hoofdredacteur Mischa van den Berg van RTV Noord. ‘We zijn de afgelopen dagen erg druk geweest om de hele zaak uit te zoeken. Ik dacht dat we alle feiten boven tafel hadden. Nu komt dit er nog bij. Deze belangenverstrengeling kan niet. We gaan de hele kwestie nogmaals tegen het licht houden.’

‘Deze keer willen we dat onderzoek extern laten uitvoeren. In zo’n zaak waarbij de journalistieke betrouwbaarheid op het spel staat, moet ik ervan uit kunnen gaan dat in de afwerking daarvan transparante informatie wordt gegeven. Zodat we ook transparant kunnen zijn naar ons publiek. Dat heeft daar uiteraard het volste recht op.’

De betreffende journalist erkent dat hij het vuurwerk heeft gekregen in ruil voor een foto op zijn eigen Facebook-pagina. Hij zegt zich niet gerealiseerd te hebben dat dit strijdig zou zijn met zijn werkzaamheden als verslaggever. Gedurende het onderzoek zal hij niet door RTV Noord worden ingehuurd.

 

Bekijk meer van

RTV Noord

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.