e learning nvj

— maandag 24 oktober 2011, 14:16 | 5 reacties, praat mee

RTV N-Holland vist in verkeerde vijver

Na bijna 25 jaar stopt RTV Noord-Holland waarschijnlijk definitief met haar radio-uitzending vanuit Alkmaar. Het speciaal op het noorden van Noord-Holland gerichte nieuwsuur tussen 12.00 uur en 13.00 uur begon op 1 januari 1989. Als er volgend jaar niets meer in de ether klinkt – is dat het einde van het ooit zo florerende editiestelsel. Omroepdirecteur Robert Zaal belooft dat het schrappen van de Alkmaarse nieuwsuitzending geen gevolgen voor de nieuwsvoorziening heeft. Rutger Spanjer - tussen 2009 en 2011 werkzaam bij RTV Noord-Holland – betwijfelt dat.

Laatste wijziging: 28 oktober 2011, 12:45

De woede heeft plaats gemaakt voor verdriet. Alsof je luchtpijp wordt dichtgeknepen. Zo voelde het toen ik van een oud-collega hoorde dat er straks waarschijnlijk geen radionieuws meer vanuit Alkmaar te horen is. Het uur wordt binnenkort mogelijk geschrapt, omdat RTV Noord-Holland een forse korting van haar provinciale subsidie boven het hoofd hangt. Noord-Holland wil ongeveer 2 miljoen euro bezuinigen. Hoewel de ondernemingsraad van de omroep en provinciale staten dit nog goed moeten keuren, lijkt het erop dat twaalf medewerkers hun baan zullen verliezen.

Ik snap het niet. Soms zijn bezuinigingen onvermijdelijk. Je moet als omroep uiteraard realistisch blijven en inspelen op actuele ontwikkelingen. Toch is het schrappen van de Alkmaarse nieuwsuitzending een slechte keuze. Waar is de visie van RTV-NH gebleven? Waar ligt de opdracht van de regionale omroep? Die ligt in Alkmaar en Lutjebroek en minder in Amsterdam. Toch komt nu het zwaartepunt en coördinatie van de uitzendingen meer in de hoofdstad te liggen. De regionale omroep van Noord-Holland lijkt (nog) intensiever de Amsterdamse nieuwsvijver te bevissen. Dat is gek. Er zit veel meer ‘vis’ in de wateren rond Texel en Den Helder. Daar lopen landelijke media en voornamelijk AT5 nog niet zo in de weg. Daar komt bij dat luisteraars in bijvoorbeeld Lutjebroek niets tot weinig met Amsterdamse onderwerpen hebben. Voor hun gevoel is dat soms nog verder dan Maastricht.

Het gaat om zichtbaarheid. Je moet als regionaal medium zichtbaar zijn voor je publiek. Ze moeten in hun gevoel bevestigd worden dat je er bent en hun problemen en mooie verhalen makkelijk kunt oppikken. Vergelijk het met absolute veiligheid en het gevoel van veiligheid. De politie worstelt hier al jaren mee – en zal er in zekere zin toch ook onder lijden.

Nu gaat het Alkmaarse kantoor niet helemaal dicht, maar de bezetting is wel een stuk minder dan een paar jaar geleden. Ik hoop van harte dat de omroep in de toekomst op tijd is. Op tijd als de Schoorlse duinen weer in brand staan. Of als de Koninklijke Marine in Den Helder
eindelijk het werk neerlegt, uit protest tegen de eveneens forse bezuinigingen. De toekomst zal het uitwijzen.

Goed. Ik begin me in details en zijstraten te verliezen. Hopelijk verwoord ik in dit artikel de pijn en onmacht die vele ex-collega’s nu voelen. Het ga jullie goed!

Rutger Spanjer is freelance journalist

Bekijk meer van

regionale journalistiek

Praat mee

5 reacties

Adrie Boxmeer, 25 oktober 2011, 13:52

En dat is dus definitief het einde van het editiestelsel waar Radio Noord-Holland jarenlang bekend om stond. Zelf ooit vanaf de oprichting in 1989 actief in Haarlem, regelmatig ook in Alkmaar gewerkt en uiteindelijk terechtgekomen in Amsterdam, had ik deze ontwikkeling al zien aankomen. Ooit werd de studio in Haarlem weggesneden en nu is dan Alkmaar (grotendeels?) aan de beurt. Dat je bij bezuinigen prioriteiten anders kunt leggen, OK, maar welk besluit je dan vervolgens neemt is een keuze. Met andere woorden, je had ook voor iets anders kunnen kiezen. Robert Zaal zegt dat het wegsnijden van Alkmaar geen gevolgen zal hebben voor de kwaliteit van de nieuwsvoorziening. Robert, ik ben bereid je het voordeel van de twijfel te geven. Maar leg me alsjeblieft één ding uit. Het kan toch niet anders als Almaar zijn eigen uitzending verliest en opgaat in het grotere geheel in Amsterdam, dat het aantal minuten afneemt dat in de uitzendingen aan het noorden van de provincie besteed wordt? Of heb jij een ander telraam dan ik? En dat deze vermindering door de luisteraars in het noorden als kwaliteitsverarming zal worden ervaren?

Olivier, 25 oktober 2011, 17:50

Sorry, maar ik vind dit nogal krokodillentranen. De NOS verzorgt de berichtgeving voor het hele land vanuit één punt. Dan zou een regionale omroep niet hetzelfde kunnen? Facilitair kan het allemaal makkelijk met internet, Comrexxen en monteren op laptops. Wanneer je mensen verspreid door de provincie inzet, is er volgens mij echt niks aan de hand. Want de duinen van Schoorl zijn volgens mij altijd wel binnen een uur aan te rijden…

Rob Hessing, 27 oktober 2011, 07:54

He Adrie,
Vergeten dat de editie Het Gooi met de studio in Hilversum als eerste werd weggesneden? Ooit werkten we daar met tien mensen met ondergetekende als programmaleider.

Jasper vd Meer, 28 oktober 2011, 22:08

Laten we het over TV Noord-Holland hebben:

De kijcijfers zijn erg slecht en dat is ook niet zo gek want veel van de programma’s zijn niet om aan te zien.

TV Noord-Holland kost veel geld en dat is helaas niet terug te zien. Het is dan ook moeilijk om als randstedelijke regionale omroep originele TV programma’s te maken…. blijkbaar….

Tip: Laat TV fuseren met AT5, laat met behulp van een aantal mensen van TV N-H AT5 ook regionale TV maken. Radio Noord-Holland kan dan zelfstandig verder vanuit een klein pandje te Amsterdam en kunnen er wellicht weer een aantal edities tot leven worden gewekt?

Vergeet niet dat de luistercijfers steeds goed zijn!

Olivier, 31 oktober 2011, 22:18

@ Jasper. Ben het helemaal met je eens. wat betreft tv Alleen is die fusie nogal geprobeerd en twee keer op rij mislukt. Iets dat ik trouwens onbestaanbaar vindt terwijl de financiers van beide omroepen publiek zijn. Een klein handje helpen zou echt geen kwaad kunnen.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.