de tegel publieksprijs 2020

— woensdag 25 juli 2018, 16:21 | 0 reacties, praat mee

RTL Nieuws werkt aan nieuwsupdates slimme speakers

Home, een van de slimme speakers van Google.

“Geef me een update van het nieuws.” Als het aan RTL Nieuws ligt wordt dat binnen afzienbare tijd een veelgehoorde zin in de Nederlandse huiskamer. Het nieuwsprogramma werkt aan audio-updates voor slimme audioapparaten. Dat zijn korte nieuwsflitsen waarin het belangrijkste nieuws op het gebied van de actualiteit, sport en show voorgelezen worden. “We zijn er heilig van overtuigd dat spraak heel groot wordt”, vertelt adjunct-hoofdredacteur Marc Schreuder aan Villamedia. “We willen daar op tijd bij zijn.”

Wereldwijd zijn er inmiddels miljoenen apparaten die zich met de stem laten besturen. Alleen al in de Verenigde Staten heeft 16 procent van de huishoudens inmiddels een smart speaker staan, een muziekapparaat dat de gebruiker met stemcommando’s allerlei taken kan laten uitvoeren. Die apparaten kunnen echter nog geen Nederlands.

Nederlandse butler
Als het goed is komt daar later dit jaar verandering in: internetreus Google heeft aangegeven dat zijn virtuele butler Google Assistant voor het eind van het jaar Nederlands kan. “Maar we richten ons niet alleen op Google”, aldus Schreuder. “We kijken ook naar mogelijkheden met andere aanbieders, zoals Amazon. Al geven die nog geen thuis wat de Nederlandse taal betreft.”

Zodra het zover is, wil RTL Nieuws zo snel mogelijk aan de slag kunnen met zijn audio-producten, aldus Schreuder. RTL Nieuws zoekt daarom sinds vorige week naar een freelance audioredacteur. Die moet content gaan produceren voor slimme speakers en meedenken over nieuwe audio-concepten. Ook NU.nl experimenteert al met updates voor slimme speakers, berichtte Villamedia eerder al.

‘Een vriend in huis’
Hoewel RTL Nieuws zich in eerste instantie op smart speakers gaat richten, denkt Schreuder dat spraakbesturing in veel meer producten terug gaat komen. Hij noemt de televisie als voorbeeld. Thuis bestuurt Schreuder die al met zijn stem, in het Engels. “De gebruikservaring is heel prettig. Ik droom van een wereld waarin ik tegen mijn tv kan zeggen: laat me het RTL Nieuws zien. Dat is niet iets waar we nu al mee bezig zijn, maar we zijn wel al aan het nadenken over de toekomst.”

In beginsel richt RTL Nieuws zich wat slimme apparaten betreft op de basis. De redactie wil nieuws-updates laten voorlezen. Belangrijk daarbij is ook de juiste tone-of-voice vinden. Slimme speakers en soortgelijke apparaten bedienen de gebruiker op een heel individueel vlak: iedereen heeft zijn eigen voorkeur en het apparaat moet daar op inspelen. “Het is heel iets anders dan een radio-bulletin. Je mag best wat persoonlijker zijn in je benadering. Een smart speaker voelt een beetje aan als een vriend in huis.”

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur, 020-30 39 751

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur, 020-30 39 752

Linda Nab
Redacteur, 020-30 39 758

Lars Pasveer
Redacteur, 020-30 39 755

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur, 020-30 39 757

Anneke de Bruin
Vormgever, 020-30 39 753

Marc Willemsen
Webontwikkelaar, 020-30 39 754

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.