Inspiratie uit de natuur

Een groep wetenschappers aan verschillende universiteiten wereldwijd heeft een nieuwe lens voor digitale camera’s ontwikkeld. Het ontwerp ervan is ontleend aan de natuur – meer in het bijzonder de ogen van geleedpotigen. Deze insecten hebben samengestelde ogen, die bestaan uit soms tienduizenden individuele lenzen, zogeheten ommatidia.
Het geeft ze een blikveld van 180 graden, zonder noemenswaardige vervorming, een bijkans oneindige scherptediepte en hoge gevoeligheid voor het detecteren van beweging. De wetenschappers hopen deze eigenschappen, in miljarden jaren evolutie verfijnd, ook over te brengen op digitale camera’s.
De ontwikkelde bolle lens bestaat uit 180 individuele microlenzen, gemonteerd in rubberen voetjes op veren. Het licht dat via de kleine lenzen binnenkomt, wordt – net als in het insectenbrein – door software weer tot één compleet beeld omgerekend. Het is verder mogelijk om twee lenzen te combineren, zodat je een 360 graden blik zonder vervorming krijgt. Misschien een aardig idee voor een volgende generatie van Google Street View. Wetenschapper John Rogers, die ook bovenstaande foto maakte, zegt dat er meerdere toepassingen zijn voor de nieuwe vinding: verbeterde zonnecellen, medische apparatuur zoals endoscopiecamera’s en camera’s met een breed panorama zonder de klassieke fish eye vervorming.
Praat mee