— vrijdag 24 mei 2013, 10:04 | 0 reacties, praat mee

Inspiratie uit de natuur

Een groep wetenschappers aan verschillende universiteiten wereldwijd heeft een nieuwe lens voor digitale camera’s ontwikkeld. Het ontwerp ervan is ontleend aan de natuur – meer in het bijzonder de ogen van geleedpotigen. Deze insecten hebben samengestelde ogen, die bestaan uit soms tienduizenden individuele lenzen, zogeheten ommatidia. Laatste wijziging: 21 maart 2014, 11:18

Het geeft ze een blikveld van 180 graden, zonder noemenswaardige vervorming, een bijkans oneindige scherptediepte en hoge gevoeligheid voor het detecteren van beweging. De wetenschappers hopen deze eigenschappen, in miljarden jaren evolutie verfijnd, ook over te brengen op digitale camera’s.

De ontwikkelde bolle lens bestaat uit 180 individuele microlenzen, gemonteerd in rubberen voetjes op veren. Het licht dat via de kleine lenzen binnenkomt, wordt – net als in het insectenbrein – door software weer tot één compleet beeld omgerekend. Het is verder mogelijk om twee lenzen te combineren, zodat je een 360 graden blik zonder vervorming krijgt. Misschien een aardig idee voor een volgende generatie van Google Street View.
Wetenschapper John Rogers, die ook bovenstaande foto maakte, zegt dat er meerdere toepassingen zijn voor de nieuwe vinding: verbeterde zonnecellen, medische apparatuur zoals endoscopiecamera’s en camera’s met een breed panorama zonder de klassieke fish eye vervorming.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.