— vrijdag 23 januari 2015, 15:21 | 0 reacties, praat mee

Terreurbestrijding

Omstreden wetsvoorstellen zijn net zombies: na protest lijkt het gevaar geweken, maar zolang je het brein niet vernietigt komt het onverstoorbaar grommend weer uit het graf. Voor overheden komt het goed uit als er iets gebeurt waar je zo’n wederopstanding aan kunt koppelen.

Op de slachtpartij bij Charlie Hebdo volgde een mars voor vrijheid, waar diverse wereldleiders aan deelnamen. Eenmaal thuis blokkeerde Turkije onder meer Twitter en Facebook en ontvouwden de Britse premier Cameron en Amerikaanse president Obama weggehoonde plannen om sommige vormen van versleuteling te gaan verbieden.

Het bestrijden van terreur gaat hand in hand met de strijd tegen kinderporno – en wie kan dáár nou tegen zijn? Eind 2014 werd filmmaatschappij Sony Pictures slachtoffer van een geavanceerde, mogelijk deels interne maar mogelijk ook Noord-Koreaanse hack. Films, scripts en gênante interne mails kwamen op straat te liggen.

Amerikaanse politici blazen mede daarom het stof van de Cyber Intelligence Sharing and Protection Act (CISPA), een handelswet met ingrijpende gevolgen voor individuele vrijheden op internet. De tekst van het wetsvoorstel is overigens identiek aan het voorstel dat twee jaar terug na wereldwijd protest sneuvelde.

Een andere afkorting waar we in Europa mee te maken krijgen is TTIP. Dit Transatlantic Trade & Investment Partnership is eveneens een handelsverdrag waar onder meer Nederland al sinds 2013 over spreekt. De Correspondent waarschuwde in mei vorig jaar dat ook dit verdrag met argwaan benaderd moet worden.

cispaisback.org

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.