— vrijdag 24 september 2021, 08:31 | 0 reacties, praat mee

RTL Nederland betaalt 8500 euro aan ransomware-aanvallers

© ANP / Jeroen Jumelet

De cybercriminelen die twee weken geleden een ransomware-aanval op RTL Nederland uitvoerden, zijn inmiddels uit het netwerk van het omroepbedrijf geweerd. Ook zijn getroffen computers hersteld. Het concern heeft uiteindelijk 8500 euro aan de cybercriminelen betaald.

Dat meldt RTL Nieuws. De digitale aanval werd op 9 september ontdekt. Op die datum merkte RTL Nederland op dat een aantal computers, servers en systemen op het hoofdkantoor van het concern door cybercriminelen werd gegijzeld. Ze wisten binnen te komen doordat de inloggegevens van een medewerker bij een externe partij waren buitgemaakt. De partij in kwestie beheert het computernetwerk van RTL.

Ook het redactiesysteem van RTL Nieuws en het systeem dat gebruikt wordt om advertenties in te plannen werden door de ransomware aangetast. Bij het bestrijden van de aanval kreeg RTL Nederland hulp van IT-bedrijven Infradata en Fox-IT. “We hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in beveiliging en awareness”, zegt RTL Nederland-ceo Sven Sauvé. “Als een digitale aanval je dan toch overkomt, is het beste crisisplan de juiste professionals op de juiste plek, zodat je snel kunt handelen.”

Bekijk meer van

RTL Nieuws RTL Nederland

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.