persveilig seminar

— vrijdag 8 februari 2019, 08:57 | 0 reacties, praat mee

RTL 4 zette nepleerlingen in bij documentaire over Veenendaalse school

CC BY-SA 2.0 / HenkvD

Tijdens de opnames van een documentairereeks over een school heeft RTL 4 nepleerlingen ingezet die bewust onrust veroorzaakten op de school. Het realityprogramma moest een realistische inkijk geven in het leven van middelbare scholieren en werd opgenomen op het Christelijk Lyceum Veenendaal. Laatste wijziging: 8 februari 2019, 09:08

Binnen twee weken nadat de opnamen waren gestart, ontdekten leerlingen van de school dat de vijf nieuwkomers alleen maar nepprofielen hadden op sociale media. Docenten die daarop naar het schoolverleden van de nieuwe leerlingen gingen kijken, ontdekten dat ze dat niet hadden.”

Dat schrijft de Volkskrant

“Er werden excuses gemaakt, maar gek genoeg wilde de schoolleiding nog steeds dat de documentaire er kwam”, zegt een anonieme docent tegen de krant. De schoolleiding heeft woensdag aan het personeel toegegeven op de hoogte te zijn geweest van de opzet. De opnames van de achtdelige documentairereeks, gemaakt door Vincent TV Producties, zijn na de ontstane onrust stopgezet.

“Een producent heeft ons een format uit Amerika aangeboden. Dat heet Undercover High. Mensen die zelf te kampen hebben gehad met problemen op school, zoals eetstoornissen of worstelingen met geaardheid, komen terug op school en leggen contact met leerlingen over die kwesties. Het zijn geen acteurs, maar zogenaamde ‘expertleerlingen’ die een andere identiteit aannemen”, stelt een woordvoerder van RTL in een reactie. Volgens de woordvoerder zouden het format en de identiteit van de vijf nepleerlingen aan het einde van de opnames bekend worden gemaakt aan de school en de leerlingen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.