website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

RTL 4 zette nepleerlingen in bij documentaire over Veenendaalse school

Nick Kivits — Geplaatst op vrijdag 8 februari 2019, 08:57

CC BY-SA 2.0 / HenkvD

CC BY-SA 2.0 / HenkvD

Nieuws Tijdens de opnames van een documentairereeks over een school heeft RTL 4 nepleerlingen ingezet die bewust onrust veroorzaakten op de school. Het realityprogramma moest een realistische inkijk geven in het leven van middelbare scholieren en werd opgenomen op het Christelijk Lyceum Veenendaal.

Binnen twee weken nadat de opnamen waren gestart, ontdekten leerlingen van de school dat de vijf nieuwkomers alleen maar nepprofielen hadden op sociale media. Docenten die daarop naar het schoolverleden van de nieuwe leerlingen gingen kijken, ontdekten dat ze dat niet hadden.”

Dat schrijft de Volkskrant

“Er werden excuses gemaakt, maar gek genoeg wilde de schoolleiding nog steeds dat de documentaire er kwam”, zegt een anonieme docent tegen de krant. De schoolleiding heeft woensdag aan het personeel toegegeven op de hoogte te zijn geweest van de opzet. De opnames van de achtdelige documentairereeks, gemaakt door Vincent TV Producties, zijn na de ontstane onrust stopgezet.

“Een producent heeft ons een format uit Amerika aangeboden. Dat heet Undercover High. Mensen die zelf te kampen hebben gehad met problemen op school, zoals eetstoornissen of worstelingen met geaardheid, komen terug op school en leggen contact met leerlingen over die kwesties. Het zijn geen acteurs, maar zogenaamde ‘expertleerlingen’ die een andere identiteit aannemen”, stelt een woordvoerder van RTL in een reactie. Volgens de woordvoerder zouden het format en de identiteit van de vijf nepleerlingen aan het einde van de opnames bekend worden gemaakt aan de school en de leerlingen.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

banner 1 only human

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.