— dinsdag 21 juni 2016, 09:08 | 0 reacties, praat mee

RSF woest na arrestatie Turkse collega

Erol Önderoglu | Ozan Kose / AFP - © Ozan Kose / AFP

Een donkere dag voor de persvrijheid in Turkije, zo noemt Reporters Sans Frontières (RSF) de arrestatie van medewerker Erol Önderoglu en twee Turkse collega's. De Turkse justitie denkt dat ze schuldig zijn aan aan het steunen van terreurpropaganda van het Koerdischgezinde dagblad Özgür Gündem.

Koerdische kranten hebben het zwaar in Turkije en Özgür Gündem is al regelmatig slachtoffer geworden van de repressie van de Turkse overheid. De krant begon daarom op 3 mei, de Dag van de Persvrijheid, een campagne. Medestanders doen zich sindsdien voor als de hoofdredactie van de krant om de werkelijke redactie uit de wind te houden en te steunen. Önderoglu, Ahmet Nesin en Sebnem Korur Fincanci deden mee en dat komt hen nu op vervolging te staan op grond van anti-terreurwetgeving.

Erol Önderoglu was vorig jaar tijdens de Dag van Persvrijheid nog in Nederland om te praten over de stand van perszaken in Turkije. RSF noemt de aanhouding absurd. Önderoglu is volgens de organisatie over de hele wereld bekend als verdediger van het vrije woord in Turkije. “Het is volkomen schandalig dat hij nu wordt beschuldigd van terrorisme, dat hij nu slachtoffer is van de misstanden die hij altijd aan de kaak heeft gesteld.”

RSF roept dan ook op om alle procedures tegen hem en andere deelnemers van de solidariteitsactie voor Özgür Gündem te stoppen. Ook zijn ze een petitie gestart.

Bekijk meer van

Turkije RSF Erol Önderoglu

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.