PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— woensdag 24 augustus 2016, 16:39 | 0 reacties, praat mee

Robotjournalist schrijft 450 olympische nieuwsberichten

Flickr CC BY-SA 2.0 / _isherwoodchris

Een Chinese 'schrijfrobot' heeft de afgelopen weken meer dan 450 berichten nieuwsberichten getikt over de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Het ging in bijna alle gevallen om verslagen van de wedstrijden, waarin niet alleen uitslagen maar ook het verloop van de wedstrijd werd beschreven.

e robot, Xiaomingbot, had in veel gevallen zijn verslag (doorgaans met een lengte van zo’n honderd woorden, maar soms ook aanzienlijk langer) al enkele seconden na het einde van de wedstrijd al klaar.

De door de Universiteit van Beijing ontworpen software was dan wel snel, heel fijn geschreven waren de berichten niet, concluderen diverse bronnen waaronder Blogaap. Ze noemen de schrijftaal van de robot gekunsteld en wat saai, vanwege het ontbreken van reacties van sporters en analyses.

Naast Xiaomingbot was er nog een tweede robotjournalist aanwezig op de Olympische Spelen. De Wall Street Journal hield tijdens het sportgala tests met zijn eigen programma, Heliograf.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.