website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Risico te groot: ARD stuurt journalist Seppelt toch niet naar Rusland

Lars Pasveer — Geplaatst op donderdag 14 juni 2018, 08:53

Hajo Seppelt | Laurent Gillieron / EPA

Hajo Seppelt | Laurent Gillieron / EPA

Nieuws De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt wordt door zijn werkgever ARD toch niet naar Rusland uitgezonden om verslag te doen van het WK. De Duitse veiligheidsdiensten schatten de kans op arrestatie of intimidatie en geweld tegen de journalist hoog in. De zender besloot daarop geen risico te nemen.

De weg naar het WK in Rusland was voor Seppelt grillig: hij maakte documentaires over doping binnen de Russische sportwereld. Er zou een overheidsprogramma bestaan dat, met instemming van president Poetin, al jarenlang atleten ondersteunt. Seppelts onthullingen leidden tot uitsluiting van Russische sporters bij de Olympische Spelen in Rio (2016) en de recente Winterspelen in Pyeongchan.

Dat maakte van Seppelt een gehaat figuur in Rusland. In eerste instantie weigerde Rusland om Seppelt een visum te verlenen voor het WK, een besluit dat na tussenkomst van de FIFA werd herzien.

Dat leidde tot de oproep van mensenrechtenorganisatie HRW aan de FIFA om zich vaker te roeren in het onderwerp persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. In veel landen die het WK of EK mogen organiseren is het met de persvrijheid slecht gesteld - en blijkbaar wordt naar de FIFA geluisterd.

HRW maakte zich in mei zorgen of Seppelt zijn werk wel ongestoord zou kunnen doen. Meer bij NOS

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

COP Bladenmaken

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.