word studentlid

— donderdag 14 juni 2018, 08:53 | 0 reacties, praat mee

Risico te groot: ARD stuurt journalist Seppelt toch niet naar Rusland

Risico te groot: ARD stuurt journalist Seppelt toch niet naar Rusland
Hajo Seppelt | Laurent Gillieron / EPA

De Duitse onderzoeksjournalist Hajo Seppelt wordt door zijn werkgever ARD toch niet naar Rusland uitgezonden om verslag te doen van het WK. De Duitse veiligheidsdiensten schatten de kans op arrestatie of intimidatie en geweld tegen de journalist hoog in. De zender besloot daarop geen risico te nemen. Laatste wijziging: 14 juni 2018, 08:56

De weg naar het WK in Rusland was voor Seppelt grillig: hij maakte documentaires over doping binnen de Russische sportwereld. Er zou een overheidsprogramma bestaan dat, met instemming van president Poetin, al jarenlang atleten ondersteunt. Seppelts onthullingen leidden tot uitsluiting van Russische sporters bij de Olympische Spelen in Rio (2016) en de recente Winterspelen in Pyeongchan.

Dat maakte van Seppelt een gehaat figuur in Rusland. In eerste instantie weigerde Rusland om Seppelt een visum te verlenen voor het WK, een besluit dat na tussenkomst van de FIFA werd herzien.

Dat leidde tot de oproep van mensenrechtenorganisatie HRW aan de FIFA om zich vaker te roeren in het onderwerp persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. In veel landen die het WK of EK mogen organiseren is het met de persvrijheid slecht gesteld - en blijkbaar wordt naar de FIFA geluisterd.

HRW maakte zich in mei zorgen of Seppelt zijn werk wel ongestoord zou kunnen doen. Meer bij NOS

Bekijk meer van

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.