— woensdag 20 juli 2016, 14:26 | 0 reacties, praat mee

‘Als de politie er niet bij was geweest, dan was ik gelyncht’

“We gaan je afmaken. Jij bent echt dood. Dat riepen ze, maar wel allemaal in het Turks. Als iemand van de politieagenten die erbij was Turks had gesproken, waren ze allemaal meegenomen”, denkt Hüseyin Atasever. De journalist van Zaman Vandaag werd dinsdag ernstig bedreigd toen hij verslag wilde doen van een mishandeling in Haarlem, waarbij een Turkse man door andere mannen bij een moskee in elkaar was geslagen nadat hij zich kritisch uitliet over president Reçep Tayyip Erdogan.

De bedreigingen vonden plaats toen Atasever zich bij omstanders kenbaar maakte als journalist van de Nederlandse editie van het Turkse dagblad. “Toen ik arriveerde had de mishandeling al plaatsgevonden”, aldus Atasever in een reactie tegenover Villamedia. “Toen ik omstanders wilde vragen naar wat ze hadden gezien, sloeg de sfeer om. Een aantal mannen uit een groep van acht tot tien begon me uit te schelden en bedreigde me. Allemaal in het Turks. Als de politie er niet bij was geweest, dan was ik denk ik ook gelyncht.”

Bang is Atasever, die sinds 2014 voor Zaman Vandaag werkt, niet geworden van de bedreiging. Bedreigingen aan het adres van Zaman Vandaag, waarvan de Turkse editie in maart door de overheid onder staatstoezicht werd geplaatst, komen volgens hem wel vaker voor. “Westerse media worden door AKP’ers (aanhangers van de partij van Erdogan, red.) sowieso als vijand gezien. Maar wij zijn volgens hen nog een slag erger omdat we zelf van Turkse afkomst zijn. Ze zien ons als verrader. We zijn het gewend.”

Bekijk meer van

Zaman Vandaag Turkije Erdogan

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.