word studentlid

— woensdag 25 juli 2018, 10:52 | 0 reacties, praat mee

Gelauff: NOS-verslaggevers soms met beveiliging op pad

Gelauff: NOS-verslaggevers soms met beveiliging op pad
NVJ-secretaris Thomas Bruning (l) bij een rondetafelgesprek over geweld tegen journalisten, afgelopen maart | ANP

Het komt regelmatig voor dat NOS-journalisten met professionele beveiligers op pad gaan. De NOS maakt gebruik van een bedrijf dat gespecialiseerd is in mediabeveiliging. Volgens hoofdredacteur Marcel Gelauff is dit overigens al jaren gebruikelijk en wordt steeds na een risico-analyse besloten of extra beveiliging nodig is. Laatste wijziging: 25 juli 2018, 11:24

Geweld tegen journalisten, crew en redacties staat de laatste tijd weer centraal na incidenten bij redacties van Panorama en De Telegraaf, misdaadjournalisten die permanent worden beveiligd (en soms langdurig moeten onderduiken) en toegenomen verbaal dreigen met geweld op sociale media.

Er is vorig jaar een Stuurgroep Geweld en Agressie tegen Journalisten gevormd, waar politie, het Openbaar Ministerie en journalistieke organisaties als het Genootschap van Hoofdredacteuren en journalistenvereniging NVJ in deelnemen. Na de aanslagen op redactiekantoren kondigde het Openbaar Ministerie speciale maatregelen en hogere strafeisen aan waar het intimidatie van journalisten betreft.

In het AD zegt Gelauff dat de organisatie niet bijhoudt hoe vaak er wordt gekozen voor extra beveiliging, maar het is volgens hem geen schering in inslag en ook is de frequentie van beveiliging niet toegenomen: “Er gaan weken voorbij dat we het niet doen. Dus laten we zeker niet overdrijven.”

Wel ziet Gelauff dat het klimaat rond journalisten is veranderd en agressie inmiddels regelmatig aan de orde is. RTL Nieuws zegt in het AD dat het geen beveiliging inzet. Hoofdredacteur Harm Taselaar ziet daar in Nederland geen aanleiding toe. Meer bij AD

Bekijk meer van

NOS Marcel Gelauff Grapperhaus

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.