word studentlid

— dinsdag 27 februari 2024, 08:03 | 1 reactie, praat mee

Rik van Dijk, COA Ter Apel: ‘De aandacht van de media gaat automatisch naar incidenten’

In de serie Lessen voor de Pers komen mensen van buiten de journalistiek aan het woord over hun ervaringen met journalisten en media. Dit keer manager Rik van Dijk, verantwoordelijk voor de locatie van alleenstaande minderjarige vreemdelingen (AMV’s) bij het COA in Ter Apel. ‘Ruimte voor nuances in de media helpt bij het vergroten van draagvlak voor AZC’s’.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Chrit Wilshaus, 28 februari 2024, 17:26

Heb het met belangstelling gelezen. Vanaf het begin, nu ongeveer twee jaar geleden, dat er in mijn woonplaats Maassluis een schip in de buitenhaven werd afgemeerd dat dienstdoet als noodopvang, ben ik er gaan kijken voor Nieuwsblad Maassluis (voorheen Maassluise Courant De Schakel). Als er iets voor vluchtelingen georganiseerd was, was ik erbij voor de krant om er verslag van te doen. Ook startte ik met een interviewserie waarin vluchtelingen, die trouwens in Maassluis ruimhartig zijn opgevangen, dat mag ook wel eens gezegd worden, tot aan een oud-burgemeester die Nederlandse les gaf aan een vluchteling, hun verhaal deden.  Ik hoop dat die verhalen voor meer begrip hebben gezorgd maar ook dat ze laten zien dat vluchtelingen niet zo heel erg van ons verschillen. Alleen zijn de omstandigheden anders. In het contact met de vluchtelingen heb ik veel geïnvesteerd. Soms werd ik uitgenodigd om koffie (of wat daar voor door moet gaan)te komen drinken en twee keer werd ik uitgenodigd om mee te eten. Dat laatste mocht niet, maar dat wist ik niet. Soms, vind ik, doet het COA moeilijk over dingen waar ze niet moeilijk over zouden moeten doen. Maar goed, ik kijk soms anders tegen de dingen aan. Maar over het algemeen zijn de contacten goed met het COA, dat misschien, als ik dan ook een tip mag geven, soms wat soepeler zou mogen zijn. Maar verder even goede vrienden hoor. Oh ja, en ik maakte voor gemeente Maassluis nog een podcastserie over vluchtelingen in Maassluis genaamd Van alle kanten. Google maar eens dan kom je hem vast wel tegen. En zo kan ik nog wel even doorgaan om te vertellen hoe ik aandacht heb besteed aan vluchtelingen. Nog even terug naar tijd investeren: ze kennen me denk ik allemaal inmiddels.  Dus als we elkaar op straat tegenkomen of in de sportschool groeten we elkaar.  Als journalist moet je betrokken zijn, vind ik. En dat vond Abraham of Bram Kuyper, die in mijn woonplaats werd geboren, ook, begrijp ik uit het boeiende boek van Johan Snel.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.