data als kans

— vrijdag 29 november 2019, 16:01 | 0 reacties, praat mee

Rijksrecherche onderzoekt lekken dossier Ruinerwold naar Telegraaf

Een dronefoto van de boerderij in Ruinerwold, waar de teruggetrokken familie woonde - © Wilbert Bijzitter / ANP

UPDATE De Rijksrecherche begint een onderzoek naar het lekken van delen van het dossier Ruinerwold naar De Telegraaf, meldt het Openbaar Ministerie vrijdag. De Telegraaf is verbaasd over deze actie. Laatste wijziging: 3 december 2019, 10:45

Het OM laat weten geschokt te zijn. “Het lekken en het publiceren van deze stukken hebben een persoonlijke impact op de slachtoffers, naast de schade aan het lopende opsporingsonderzoek.”

De Telegraaf publiceerde vrijdag uit delen van het onderzoek naar de teruggetrokken familie in Ruinerwold. Volgens het OM doet deze publicatie “op grove wijze afbreuk aan de privacy van deze personen”. Het is niet bekend hoe de krant de stukken in handen kreeg.

Hoofdofficier Diederik Greive noemt het lek “onacceptabel”. “De verantwoordelijken hebben zich geen moment bekommerd om de schadelijke gevolgen die dit kan hebben voor de kwetsbare betrokkenen. Het is onbegrijpelijk dat besloten is tot het lekken en het publiceren van de stukken, gezien de gevoeligheid van de informatie. De slachtoffers hebben in vertrouwelijkheid hun verhaal gedaan. Ik ben echt verontwaardigd over het blijkbaar bewuste besluit het dossier te lekken en door dit niveau van berichtgeving.”

De hoofdredactie van De Telegraaf laat weten verbaasd te zijn over de reactie va het OM. Er worden in het artikel geen namen genoemd, de kinderen zijn inmiddels allemaal meerderjarig en vijf van hen zoeken zelf de publiciteit omdat ze het niet eens zijn met het beeld dat het OM van hun vader schetst. Vier anderen werken bovendien mee aan een documentaire.”

Verder heeft het OM het seksueel misbruik zelf in een persbericht naar buiten gebracht en daarbij specifiek genoemd dat het twee van de drie oudste kinderen betreft. “Om ons dan te verwijten dat slachtoffers opnieuw worden geslachtofferd is grotesk”, aldus hoofdredacteur Paul Jansen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.