banner festival 23

— donderdag 3 februari 2022, 09:35 | 0 reacties, praat mee

Reuters Institute: hoog vertrouwen in Nederlandse media, podcasts matig in trek

Vertrouwen in de media blijft in Nederland hoog. | Reuters Institute

Podcasts zijn in Nederland matig in trek, blijkt uit jaarlijks Digital News-onderzoek van het Reuters Institute. Verder is er in Nederland het hoogste vertrouwen in media van heel West-Europa. Hier heeft 59 procent van de bevolking "meestal vertrouwen" in media. De bereidheid te betalen voor nieuws is vorig jaar licht gestegen, naar 17 procent. Laatste wijziging: 3 februari 2022, 09:40

Er ligt een flink gat met landen als Noorwegen en Zweden, waar de betalingsbereidheid ook toenam, maar nu al 45 en 30 procent van de bevolking regelmatig de portemonnee trekt voor nieuws. In Europa is in Groot-Brittannië maar 8 procent van de bevolking bereid te betalen voor nieuws.

Onderzoekers stellen dat betalingsbereidheid groter is in rijke landen met “een lange geschiedenis van dagbladabonnementen”.

Met 59 procent is Nederland koploper wat betreft gemiddeld vertrouwen in de media. België staat op plaats twee met 54 procent. In Frankrijk, Hongarije en Slowakije vertrouwt maar 30 procent van de bevolking de media meestal.

In Nederland zijn podcasts maar matig in trek: 28 procent van de bevolking luistert elke maand naar podcasts. Volgens onderzoekers is dat te verklaren door de populariteit van on-demand radio van de publieke omroep. Luisteraars zien dat veelal nog steeds als radio, niet per se als podcasts.

Wereldwijd nam de interesse in podcasts af, deels door de beperkte bewegingsvrijheid als gevolg van de coronapandemie. De slechte vindbaarheid en ‘doorzoekbaarheid’ van podcasts staat de populariteit in de weg.

Terwijl wereldwijd er een meetbare vermoeidheid rondom coronanieuws is, blijven Nederlandse en Duitse nieuwsconsumenten onverminderd geïnteresseerd in dit onderwerp. Meer in het Reuters Institute Digital News Report 2021 [.pdf]

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.