de tegel publieksprijs 2020

— dinsdag 16 april 2019, 09:09 | 0 reacties, praat mee

Reuters grote winnaar bij Pulitzers

Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo - © Reuters

Verslaggevers van persbureau Reuters hebben de internationale Pulitzer-prijs voor hun verhalen over de onderdrukking van de Rohingya in Myanmar gewonnen. Dat maakte de jury van de belangrijkste journalistieke prijs in de Verenigde Staten maandag bekend tijdens de uitreiking in New York.

De journalisten in kwestie, Wa Lone en Kyaw Soe Oo, konden de prijs niet ophalen, zij kregen vorig jaar september zeven jaar cel opgelegd, omdat ze geheime overheidsdocumenten in handen hadden.

Reuters won ook in de categorie ‘Breaking News Photography’, voor een visueel verhaal waarin vluchtelingen werden gevolgd die van Zuid- en Midden-Amerika naar de Verenigde Staten trokken.

Persbureau AP won ook een internationale Pulitzer, voor een onthullende serie over de misdaden die worden gepleegd tijdens de oorlog in Jemen.

Twee thema’s overheersten bij de andere winnaars: het presidentschap van Trump en verhalen over schietpartijen in de Verenigde Staten.

Trump
The Wall Street Journal won in de categorie ‘National Reporting’ met hun onthulling dat president Trump tijdens de presidentscampagne twee vrouwen die claimden en affaire met hem te hebben gehad, in het geheim zwijggeld had betaald. Die onthulling leidde onder andere tot een strafrechtelijk onderzoek.

Freelancer Darrin Bell won in de categorie ‘Editorial Cartooning’ voor zijn cartoons over de (politieke) onrust rondom de regering Trump.

De New York Times won in de categorie ‘Explanatory Reporting’. Ze kregen de prijs Voor een uitgebreid onderzoek van 18 maanden naar de financiën van president Donald Trump. Ze toonden aan dat zijn beweringen over dat hij dit zelf had verdiend niet klopten en dat zijn zakenimperium gebruik maakt van belastingontduiking.

Schietpartijen
De South Florida Sun Sentinel won in de categorie ‘Public service’. De krant onthulde het falen van de school en de politie voor en na de schietpartij bij de Marjory Stoneman Douglas High School.

Hun verslaggeving van een schietpartij bij een synagoge in de stad bezorgde De Pittsburgh Post-Gazette een Pulitzer in de categorie ‘Breaking News Reporting’.

De Capital Gazette in Annapolis kreeg nog een speciale vermelding voor hun moedige reactie na de moord op collega’s. Afgelopen zomer werden vijf medewerkers van de krant doodgeschoten op de werkvloer. Voor hun vervolgens onvermoeibare inzet om het nieuws te blijven brengen. Om hun journalistieke missie te ondersteunen ontvangen ze 100.000 dollar. 

De Pulitzers werden in veertien journalistieke categorieën uitgereikt en in zeven andere, voor onder meer letteren, muziek en drama. Kijk hier voor de andere winnaars

Bekijk meer van

Pulitzer Prize Pulitzer

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.