website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Reuters grote winnaar bij Pulitzers

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst op dinsdag 16 april 2019, 09:09

Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo

Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo - © Reuters

Nieuws Verslaggevers van persbureau Reuters hebben de internationale Pulitzer-prijs voor hun verhalen over de onderdrukking van de Rohingya in Myanmar gewonnen. Dat maakte de jury van de belangrijkste journalistieke prijs in de Verenigde Staten maandag bekend tijdens de uitreiking in New York.

De journalisten in kwestie, Wa Lone en Kyaw Soe Oo, konden de prijs niet ophalen, zij kregen vorig jaar september zeven jaar cel opgelegd, omdat ze geheime overheidsdocumenten in handen hadden.

Reuters won ook in de categorie ‘Breaking News Photography’, voor een visueel verhaal waarin vluchtelingen werden gevolgd die van Zuid- en Midden-Amerika naar de Verenigde Staten trokken.

Persbureau AP won ook een internationale Pulitzer, voor een onthullende serie over de misdaden die worden gepleegd tijdens de oorlog in Jemen.

Twee thema’s overheersten bij de andere winnaars: het presidentschap van Trump en verhalen over schietpartijen in de Verenigde Staten.

Trump
The Wall Street Journal won in de categorie ‘National Reporting’ met hun onthulling dat president Trump tijdens de presidentscampagne twee vrouwen die claimden en affaire met hem te hebben gehad, in het geheim zwijggeld had betaald. Die onthulling leidde onder andere tot een strafrechtelijk onderzoek.

Freelancer Darrin Bell won in de categorie ‘Editorial Cartooning’ voor zijn cartoons over de (politieke) onrust rondom de regering Trump.

De New York Times won in de categorie ‘Explanatory Reporting’. Ze kregen de prijs Voor een uitgebreid onderzoek van 18 maanden naar de financiën van president Donald Trump. Ze toonden aan dat zijn beweringen over dat hij dit zelf had verdiend niet klopten en dat zijn zakenimperium gebruik maakt van belastingontduiking.

Schietpartijen
De South Florida Sun Sentinel won in de categorie ‘Public service’. De krant onthulde het falen van de school en de politie voor en na de schietpartij bij de Marjory Stoneman Douglas High School.

Hun verslaggeving van een schietpartij bij een synagoge in de stad bezorgde De Pittsburgh Post-Gazette een Pulitzer in de categorie ‘Breaking News Reporting’.

De Capital Gazette in Annapolis kreeg nog een speciale vermelding voor hun moedige reactie na de moord op collega’s. Afgelopen zomer werden vijf medewerkers van de krant doodgeschoten op de werkvloer. Voor hun vervolgens onvermoeibare inzet om het nieuws te blijven brengen. Om hun journalistieke missie te ondersteunen ontvangen ze 100.000 dollar. 

De Pulitzers werden in veertien journalistieke categorieën uitgereikt en in zeven andere, voor onder meer letteren, muziek en drama. Kijk hier voor de andere winnaars

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.