banner festival 23

— dinsdag 26 maart 2019, 10:07 | 0 reacties, praat mee

Reuters-journalisten verschijnen voor Hooggerechtshof Myanmar

Wa Lone na de uitspraak van de rechter in 2018 - © Lynn Bo Bo / EPA

Bij het Myanmarese Hooggerechtshof staat vandaag het hoger beroep van de twee Reuters-journalisten op de rol die vorig jaar zeven jaar cel opgelegd kregen wegens het schenden van geheimhoudingswetgeving. Laatste wijziging: 26 maart 2019, 10:15

Wa Lone en Kyaw Soe Oo zitten al meer dan vijftien maanden in de cel sinds ze in december 2017 werden gearresteerd terwijl ze onderzoek deden van de moord op Rohingya moslims door soldaten.

Hun veroordelingen in september vorig jaar werden internationaal zwaar bekritiseerd. De Myanmarese leider en Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kye heeft de opgelegde gevangenisstraffen van het duo verdedigd. Wa Lone N Kyaw Soe Oo werden vastgezet omdat ze volgens haar de wet op staatsgeheimen hebben overtreden, en niet omdat ze journalist waren. 

“Het Hooggerechtshof heeft de mogelijkheid om de justitiële miskleun tegen Wa Lone en Kyaw Soe Oo van de afgelopen maanden, recht te zetten,” aldus Reuters in een verklaring. “Het zijn eerlijke, bewonderenswaardige journalisten die de wet niet hebben overtreden, en ze moeten worden bevrijd.”

Volgens het hoger beroep, dat vorige maand is ingediend, is er sprake van gebrek aan bewijs van een misdaad en bewijs dat het duo door de politie in de val zijn gelokt. De journalisten hebben gezegd dat twee politiemannen, die ze niet kenden, hen papieren in een opgerolde krant gaf. Niet veel later werden ze opgepakt. Een politieagent heeft ook een verklaring afgelegd dat de opdracht van hogerhand kwam om de journalisten in de val te lokken. Meer bij Reuters / The Straits Times

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.