Pulitzer-prijzen 2018: metoo, Trumps muurfixatie, bosbranden en de opiatencrisis

In Nederland werd gisteravond een journalistiek tegelpad gelegd, in de Verenigde Staten werden gisteren de jaarlijkse Pulitzer-prijzen uitgereikt. Onder de winnaars veel werk rond grensoverschrijdend seksueel wangedrag op de werkvloer en een paar mooie samenwerkingsverbanden tussen redacties.
Voorheen onaantastbaar geachte mannen als filmproducent Harvey Weinstein en journalist Bill O’Reilly werden door de publicaties ten val gebracht. Tijdschrift The New Yorker trok met dagblad de New York Times op om deze misstanden te belichten, wat uiteindelijk leidde tot de wereldwijde ‘metoo’-beweging. De aangezwengelde discussie gaat inmiddels ook over verstoorde machtsverhoudingen in het bedrijfsleven, vertegenwoordiging en beloning.
De Washington Post won ook voor een diepgravende reportageserie rond seksueel wangedrag, maar dan rond het verleden van een politieke kandidaat in Alabama. Die had minderjarige meisjes seksueel lastig gevallen en daarna pogingen van journalisten om dat verleden op te diepen actief gedwarsboomd.
Andere winnaars waren de Californische krant The Press-Democrat voor hun reportagewerk omtrent enorme vernietigende bosbranden in de regio, achtergrondreportages door The Arizona Republic en het USA Today Network voor de befaamde muur met Mexico die president Trump wil bouwen en een indringende serie door de Cincinnati Enquirer over de heroïne-epidemie die de regio treft en waarbij 60 journalisten een week lang berichtten over een wereld die voor velen onzichtbaar blijft. In die ene week vielen er 18 doden en waren er 180 overdosis-gevallen.
Er gingen verder Pulitzers naar individuele journalisten, voor hun commentaar op actualiteiten, een portret van massamoordenaar Dylann Roof door freelancer Rachel Kaadzi Ghansah, diverse cartoonisten en nieuwsfotografen. De Pulitzer-organisatie heeft een uitstekend overzicht van winnaars gepubliceerd, met verwijzingen naar alle winnende reportages.
Er werden verder Pulitzers uitgedeeld voor boeken, muziek, toneelwerk en poëzie.
Praat mee