PersVeilig veiligheid vrouwelijke journalisten

— dinsdag 17 april 2018, 12:04 | 0 reacties, praat mee

Pulitzer-prijzen 2018: metoo, Trumps muurfixatie, bosbranden en de opiatencrisis

Verslaggeefster Amber Hunt van de Cincinnati Enquirer reageert op het nieuws dat hun Pulitzer binnen is | USA Today Network

In Nederland werd gisteravond een journalistiek tegelpad gelegd, in de Verenigde Staten werden gisteren de jaarlijkse Pulitzer-prijzen uitgereikt. Onder de winnaars veel werk rond grensoverschrijdend seksueel wangedrag op de werkvloer en een paar mooie samenwerkingsverbanden tussen redacties. Laatste wijziging: 17 april 2018, 13:24

Voorheen onaantastbaar geachte mannen als filmproducent Harvey Weinstein en journalist Bill O’Reilly werden door de publicaties ten val gebracht. Tijdschrift The New Yorker trok met dagblad de New York Times op om deze misstanden te belichten, wat uiteindelijk leidde tot de wereldwijde ‘metoo’-beweging. De aangezwengelde discussie gaat inmiddels ook over verstoorde machtsverhoudingen in het bedrijfsleven, vertegenwoordiging en beloning.

De Washington Post won ook voor een diepgravende reportageserie rond seksueel wangedrag, maar dan rond het verleden van een politieke kandidaat in Alabama. Die had minderjarige meisjes seksueel lastig gevallen en daarna pogingen van journalisten om dat verleden op te diepen actief gedwarsboomd.

Andere winnaars waren de Californische krant The Press-Democrat voor hun reportagewerk omtrent enorme vernietigende bosbranden in de regio, achtergrondreportages door The Arizona Republic en het USA Today Network voor de befaamde muur met Mexico die president Trump wil bouwen en een indringende serie door de Cincinnati Enquirer over de heroïne-epidemie die de regio treft en waarbij 60 journalisten een week lang berichtten over een wereld die voor velen onzichtbaar blijft. In die ene week vielen er 18 doden en waren er 180 overdosis-gevallen.

Er gingen verder Pulitzers naar individuele journalisten, voor hun commentaar op actualiteiten, een portret van massamoordenaar Dylann Roof door freelancer Rachel Kaadzi Ghansah, diverse cartoonisten en nieuwsfotografen. De Pulitzer-organisatie heeft een uitstekend overzicht van winnaars gepubliceerd, met verwijzingen naar alle winnende reportages.

Er werden verder Pulitzers uitgedeeld voor boeken, muziek, toneelwerk en poëzie.

Bekijk meer van

Pulitzer Prize

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.