— woensdag 6 mei 2020, 08:32 | 0 reacties, praat mee

Christiaan Triebert wint voor The New York Times een Pulitzer

De Nederlandse onderzoeksjournalist Christiaan Triebert heeft samen met zijn collega's bij The New York Times een Pulitzerprijs gewonnen voor internationale verslaggeving. De Amerikaanse krant kreeg de prestigieuze persprijs onder meer voor een reeks van acht verhalen over de 'schaduwoorlog' die Rusland voert in Afrika en het Midden-Oosten.

Villamedia sprak Triebert in 2017: ‘Het belangrijkste is je nieuwsgierigheid, uit interesse dingen willen onderzoeken’.

Triebert was betrokken bij twee van de verhalen in de reeks. Hij en het Visual Investigations-team waar hij deel van is vonden afgelopen jaar bewijs voor Russische bombardementen op Syrische ziekenhuizen. Ook toonden ze aan dat Russische piloten Syrische burgers onder vuur hadden genomen.

‘Dit is zo’n grote prijs. Ik werk nu een jaar vast bij The New York Times en natuurlijk hebben we veel onderzoeken gedaan en wisten we wel dat die gewaardeerd worden, maar dit is echt heel mooi’, zegt Triebert, die in verband met het inreisverbod in de Verenigde Staten tijdelijk in Nederland is. ‘We hebben het net gevierd via Zoom, zoals dat nu gaat. Een beetje gek wel.’

De Pulitzers werden maandag voor de 104de keer uitgereikt. Dat gebeurde in 22 categorieën, vooral op het gebied van journalistiek, fotografie en literatuur.

Winnaars zijn onder meer persbureau Reuters, dat in de categorie Breaking News Photography won met nieuwsfoto’s van de protesten in Hongkong. De makers van This American Life hebben met een reportage vanaf de Mexicaanse grens voor het eerst in de geschiedenis van de Pulitzers een prijs gewonnen voor een podcast, in de categorie Audio Journalism.

Meer bij de NOS, NRC en Dagblad van het Noorden.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.