— woensdag 20 april 2022, 09:19 | 0 reacties, praat mee

Duizend euro bonus voor nieuwe krantenbezorgers

Het tekort aan dagbladbezorgers speelt al jaren: werving is een voortdurende uitdaging. | Peter Hilz / ANP

DPG Media en Mediahuis introduceren een startbonus van duizend euro voor nieuwe bezorgers, meldt de NOS. Wie als bestaande bezorger een nieuwe collega aanbrengt, krijgt eenzelfde bedrag. De uitgeverijen hopen zo de betrouwbaarheid van het bezorgtijdstip te vergroten. Laatste wijziging: 20 april 2022, 09:22

Er zijn nu abonnees die opzeggen, omdat de krant te laat - of helemaal niet - in de bus valt. Dagelijks worden er zo’n 2 miljoen kranten van de concerns bezorgd. Om de druk op bezorgers te verlichten werd de afgelopen tijd aan het aantal regio-edities of aan zaktijden gesleuteld.

Redacties van Trouw en de Volkskrant (DPG Media) vrezen dat vroeger sluiten betekent dat nieuws van later op de dag niet meer wordt meegenomen in de ochtendedities. De redacties noemden plannen in die richting dat begin dit jaar onacceptabel en onuitvoerbaar.

Bezorgers worden sinds 2017 volgens stukloonnorm uitbetaald, meldt de NOS - dus enkel voor de tijd waarin wordt bezorgd. Het vertaalt zich, op basis van cijfers van vacaturesite Indeed, bij krantenbezorgers in een uurloon van rond 10 euro. Vakbond FNV zegt dat de beloning niet eens het grootste probleem is, maar de vroege werktijden. “Weinig mensen hebben zin om zo vroeg op te staan”, aldus de FNV tegenover de NOS.

De bonus wordt in delen uitgekeerd, om te voorkomen dat nieuwe bezorgers snel vertrekken. Meer bij NOS

Bekijk meer van

Mediahuis DPG Media

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.