— vrijdag 18 december 2015, 11:42 | 0 reacties, praat mee

Reprogelden freelancers in twee delen uitbetaald

Wikimedia Commons

De reprorechtvergoeding 2014 die freelance journalisten over hun werk van de Stichting Lira ontvangen, wordt deze keer in twee delen uitbetaald. Dat meldt Lira in een toelichting op zijn uitkeringen over 2014. De vergoeding is opgesplitst omdat uitgevers en makers nog in overleg zijn over de exacte verdeling.

Lira kan de inhoud van dat overleg desgevraagd niet nader toelichten. Wel zegt de organisatie te verwachten dat er binnenkort een akkoord komt, maar dat het de freelancers niet langer wilde laten wachten. Vandaar dat het deel van de vergoeding waarover zekerheid bestaat deze maand wordt uitgekeerd.

Het is de verwachting dat het tweede deel van de vergoeding aan het eind van het eerste kwartaal van 2016 wordt uitbetaald.

Bij Lira aangesloten freelancers die een beeld willen krijgen van wat ze nog tegoed hebben, kunnen de reprogelden die op hun persoonlijke specificatie staan inzien via de website van Lira. De verwachting is dus, dat ze dat bedrag nogmaals uitgekeerd krijgen.

De leenrechtvergoeding is wel in zijn geheel uitgekeerd.

Zelfstandige journalisten die Lira in hen naam laten onderhandelen over hergebruik van werk, ontvangen jaarlijks een leenrecht- en reprorechtvergoeding. De leenrechtvergoeding wordt gegeven voor uitleen van kranten en tijdschriften door bibliotheken, terwijl de reprorechtvergoeding wordt betaald door bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen voor het kopiëren van kranten, tijdschriften en boeken.

Doorgaans zijn de reprorechtvergoedingen een stuk hoger dan de leenrechtvergoedingen.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.