NVJ compleet lid

— vrijdag 18 december 2015, 11:42 | 0 reacties, praat mee

Reprogelden freelancers in twee delen uitbetaald

Reprogelden freelancers in twee delen uitbetaald
Wikimedia Commons

De reprorechtvergoeding 2014 die freelance journalisten over hun werk van de Stichting Lira ontvangen, wordt deze keer in twee delen uitbetaald. Dat meldt Lira in een toelichting op zijn uitkeringen over 2014. De vergoeding is opgesplitst omdat uitgevers en makers nog in overleg zijn over de exacte verdeling. Laatste wijziging: 23 december 2015, 14:35

Lira kan de inhoud van dat overleg desgevraagd niet nader toelichten. Wel zegt de organisatie te verwachten dat er binnenkort een akkoord komt, maar dat het de freelancers niet langer wilde laten wachten. Vandaar dat het deel van de vergoeding waarover zekerheid bestaat deze maand wordt uitgekeerd.

Het is de verwachting dat het tweede deel van de vergoeding aan het eind van het eerste kwartaal van 2016 wordt uitbetaald.

Bij Lira aangesloten freelancers die een beeld willen krijgen van wat ze nog tegoed hebben, kunnen de reprogelden die op hun persoonlijke specificatie staan inzien via de website van Lira. De verwachting is dus, dat ze dat bedrag nogmaals uitgekeerd krijgen.

De leenrechtvergoeding is wel in zijn geheel uitgekeerd.

Zelfstandige journalisten die Lira in hen naam laten onderhandelen over hergebruik van werk, ontvangen jaarlijks een leenrecht- en reprorechtvergoeding. De leenrechtvergoeding wordt gegeven voor uitleen van kranten en tijdschriften door bibliotheken, terwijl de reprorechtvergoeding wordt betaald door bedrijven, overheids- en onderwijsinstellingen voor het kopiëren van kranten, tijdschriften en boeken.

Doorgaans zijn de reprorechtvergoedingen een stuk hoger dan de leenrechtvergoedingen.

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.