e learning nvj

— dinsdag 18 oktober 2016, 16:54 | 0 reacties, praat mee

‘Einde kabelvergoedingen in strijd met Europees recht’

Lex van Lieshout / ANP

Auteursrechtenorganisatie Lira meldt een tussenarrest[.pdf] van de Amsterdamse rechtbank, waarin wordt geconstateerd dat scenarioschrijvers en regisseurs financieel zijn gedupeerd nadat kabelbedrijven Ziggo en Delta sinds 2012 weigerden nog langer zogeheten kabelvergoedingen te betalen. Laatste wijziging: 19 oktober 2016, 09:24

Die vergoedingen regelen financiële compensatie aan filmmakers voor het gebruik en de distributie van hun werk. Het Gerechtshof constateert dat de makers door het wegvallen van kabelvergoedingen in hun inkomen zijn getroffen en dat de wijze waarop het werk wordt gebruikt niet wezenlijk afwijkt van de situatie van vóór 2012.

De gevolgen van die weigering zijn in strijd met rechtspraak van het Europese Hof van Justitie en internationale verdragsregel die een billijke vergoeding voor het gebruik van de werken van die makers voorschrijft. Sinds 2015 wordt op basis van nieuwe wetgeving overigens wel weer een vergoeding betaald.

De betalingen die sinds 2012 zijn uitgebleven, lopen in de miljoenen. Het Hof laat in het midden of (en op welke wijze) die rekening moet worden voldaan. Dat volgt op een later moment in de procedure, aldus Lira. Ook moet dan worden bekeken hoe aanspraken van romanschrijvers en vertalers worden afgehandeld.

Het Hof dringt er bij de partijen op aan om die problematiek bij een volgende zitting te bespreken. Die bijeenkomst zou ergens begin 2017 moeten plaatsvinden.

Bekijk meer van

Ziggo Lira Delta

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.