— woensdag 11 juli 2018, 14:22 | 1 reactie, praat mee

Reporters Online ruilt Blendle-knop in voor Katalysis

Pixabay

Het aangekondigde verdwijnen van de Blendle Button – een betaalknop waarmee media toegang tot artikelen kunnen verkopen op hun eigen site – betekent waarschijnlijk geen al te grote klap voor Reporters Online. Hoewel het platform zijn leden sinds 2016 artikelen laat verkopen met een Blendle-plugin, wordt er al hard gewerkt aan een alternatief. Dat alternatief is klaar voordat Blendle de stekker uit zijn knop trekt. Laatste wijziging: 11 juli 2018, 14:24

Dat bevestigt Reporters Online-oprichter Jan-Jaap Heij desgevraagd aan Villamedia. Reporters Online begon een half jaar geleden met het testen van Katalysis, een in 2017 opgerichte tool die digitaal eigenaarschap registreert met behulp van blockchain-technologie. Katalysis biedt schrijvers “een infrastructuur aan om eigen content te verkopen en eigenaarschap te houden”, aldus oprichter Eveline Klumpers eerder tegenover Villamedia

Hoger percentage
Hoewel Reporters Online al tests met Katalysis uitvoerde, zijn die nu in een stroomversnelling geraakt. “We zijn Katalysis zeer erkentelijk voor de snelheid waarmee ze dit hebben opgepakt”, aldus Heij in een reactie aan Villamedia. “We schatten dat we over een week of drie een plugin beschikbaar hebben waarmee freelancers Katalysis op hun eigen site kunnen zetten.”

Voor freelancers die hun eigen artikelen via Katalysis gaan verkopen is er nóg een bijkomend voordeel. Waar Reporters Online in het geval van de Blendle-knop 10 procent van de opbrengst ontving als administratiekosten, gaan betalingen via Katalysis rechtstreeks. Daarnaast pakt Katalysis zelf een kleiner percentage over de verkoopprijs dan Blendle. 80 procent van de opbrengst is bij Katalysis voor de maker, tegenover 70 procent bij Blendle. Journalisten houden daardoor een hoger percentage van het betaalde bedrag over.

Niet helemaal einde Blendle
Blendle stopt met zijn betaalknop omdat de kiosk zich op andere zaken, en met name op zijn Premium-dienst, wil richten. “We werken met een klein clubje mensen en dat betekent dat je soms moeilijke keuzes moet maken”, aldus Blendle-baas Alexander Klöpping. “Door de beslissing kunnen we de tijd nu steken in het platform.”

Dat de Blendle-knop ophoudt te bestaan, betekent niet helemaal het einde voor de samenwerking tussen Reporters Online en de digitale kiosk. Freelancers die hun artikelen in Blendle zelf willen verkopen, kunnen daarvoor nog steeds terecht bij Reporters Online.

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Jan-Jaap Heij, 11 juli 2018, 14:40

In de laatste alinea moet u ‘niet helemaal’ lezen als ‘helemaal niet’ :-)

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.