website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Reporters Online ruilt Blendle-knop in voor Katalysis

Nick Kivits — Geplaatst op woensdag 11 juli 2018, 14:22

Pixabay

Pixabay

Nieuws Het aangekondigde verdwijnen van de Blendle Button – een betaalknop waarmee media toegang tot artikelen kunnen verkopen op hun eigen site – betekent waarschijnlijk geen al te grote klap voor Reporters Online. Hoewel het platform zijn leden sinds 2016 artikelen laat verkopen met een Blendle-plugin, wordt er al hard gewerkt aan een alternatief. Dat alternatief is klaar voordat Blendle de stekker uit zijn knop trekt.

Dat bevestigt Reporters Online-oprichter Jan-Jaap Heij desgevraagd aan Villamedia. Reporters Online begon een half jaar geleden met het testen van Katalysis, een in 2017 opgerichte tool die digitaal eigenaarschap registreert met behulp van blockchain-technologie. Katalysis biedt schrijvers “een infrastructuur aan om eigen content te verkopen en eigenaarschap te houden”, aldus oprichter Eveline Klumpers eerder tegenover Villamedia

Hoger percentage
Hoewel Reporters Online al tests met Katalysis uitvoerde, zijn die nu in een stroomversnelling geraakt. “We zijn Katalysis zeer erkentelijk voor de snelheid waarmee ze dit hebben opgepakt”, aldus Heij in een reactie aan Villamedia. “We schatten dat we over een week of drie een plugin beschikbaar hebben waarmee freelancers Katalysis op hun eigen site kunnen zetten.”

Voor freelancers die hun eigen artikelen via Katalysis gaan verkopen is er nóg een bijkomend voordeel. Waar Reporters Online in het geval van de Blendle-knop 10 procent van de opbrengst ontving als administratiekosten, gaan betalingen via Katalysis rechtstreeks. Daarnaast pakt Katalysis zelf een kleiner percentage over de verkoopprijs dan Blendle. 80 procent van de opbrengst is bij Katalysis voor de maker, tegenover 70 procent bij Blendle. Journalisten houden daardoor een hoger percentage van het betaalde bedrag over.

Niet helemaal einde Blendle
Blendle stopt met zijn betaalknop omdat de kiosk zich op andere zaken, en met name op zijn Premium-dienst, wil richten. “We werken met een klein clubje mensen en dat betekent dat je soms moeilijke keuzes moet maken”, aldus Blendle-baas Alexander Klöpping. “Door de beslissing kunnen we de tijd nu steken in het platform.”

Dat de Blendle-knop ophoudt te bestaan, betekent niet helemaal het einde voor de samenwerking tussen Reporters Online en de digitale kiosk. Freelancers die hun artikelen in Blendle zelf willen verkopen, kunnen daarvoor nog steeds terecht bij Reporters Online.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. Reporters Online, 11 juli 2018, 14:40

    In de laatste alinea moet u ‘niet helemaal’ lezen als ‘helemaal niet’ :-)

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.