basis naar compleet

— woensdag 4 oktober 2017, 16:53 | 0 reacties, praat mee

Nieuwe plugin laat journalisten artikelen verkopen via blockchain

Beeld: CC BY-SA 2.0 / David Stankiewicz

De Amsterdamse startup Katalysis heeft een nieuwe Wordpress-plugin gelanceerd waarmee media en individuele journalisten op hun eigen website losse artikelen kunnen verkopen aan lezers. De plugin werkt in principe hetzelfde als de begin 2016 gelanceerde Blendle Button, maar gebruikt blockchain-technologie om bij te houden wie de rechten heeft om een artikel te lezen en wie daadwerkelijk eigenaar is van het stuk.

Bij de plugin draait alles om het registreren van digitaal eigenaarschap: wie mag wat doen met welk artikel. “We zijn begonnen vanuit de boekenwereld”, aldus Katalysis-oprichter Eveline Klumpers desgevraagd tegenover Villamedia. “Bibliotheken die digitale boeken uitlenen doen dat veelal via een digital rights management-oplossing (DRM, red). Maar die zijn relatief makkelijk te kraken. Met blockchain is dat veel minder makkelijk.”

Artikelen in de blockchain
De blockchain is een netwerk van computers dat in feite een gezamenlijke boekhouding bijhoudt. In die boekhouding staat precies beschreven welke transactie wanneer heeft plaatsgevonden en wie de eigenaar is van een product. Die complete boekhouding wordt opgeslagen op tal van computers, die ‘nodes’ worden genoemd. Nieuwe transacties worden geverifieerd met wiskundige algoritmes en daarna gecontroleerd door alle nodes. Omdat al die nodes elkaar controleren is er geen centrale plek die gekraakt kan worden om valse transacties te plegen. De digitale munt Bitcoin is het bekendste voorbeeld.

Afgelopen december besloot Katalysis zich naast boeken ook op de verkoop van artikelen toe te gaan spitsen. Journalisten en media die artikelen verkopen bepalen zelf de prijs en krijgen 80 procent van de opbrengst uitgekeerd. De overige 20 procent is voor Katalysis. “Als schrijver heb je vrij weinig manieren om online je eigen content te verkopen en eigenaarschap te behouden”, aldus Klumpers. “Wij willen hen die infrastructuur bieden.”

Infrastructuur bieden
Dankzij de blockchain-technologie van Katalysis kan iedere journalist in feite zijn eigen kleine kiosk bouwen. Ondanks dat en ondanks de voor de maker gunstigere financiële verdeling dan bij Blendle (waar makers 70 procent van de opbrengst krijgen), concurreert Katalysis niet met de digitale kiosk. “We zouden graag met ze willen samenwerken. Wij focussen ons vooral op de onderliggende infrastructuur van eigenaarschap en microbetalingen in plaats van de voorkant. En daar is Blendle juist heel goed in.”

Een van de eerste partijen die een test doet met de technologie van Katalysis is Reporters Online, dat eerder samen met Blendle de hierboven genoemde Blendle Button beschikbaar maakte voor freelancers. Binnenkort zijn enkele (oudere) artikelen af te rekenen met de blockchain-technologie. “We zijn heel gelukkig met het heden, maar sluiten nimmer uit dat het nog beter kan”, reageert Reporters Online-oprichter Jan-Jaap Heij desgevraagd. “Want je weet het nooit: tien jaar geleden zei iedereen tegen Mark Zuckerberg: ‘Knap hoor, een website met vakantiefoto’s’. Dat is toch best een succes geworden.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.