website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Wordpress-plugin laat journalisten zelf stukken verkopen in Blendle

Nick Kivits — Geplaatst in Innovatie op donderdag 7 januari 2016, 11:00

CC0 / Pixabay

CC0 / Pixabay

Nieuws

Het journalistieke platform Reporters Online lanceert donderdag een Wordpress-plugin waarmee individuele journalisten artikelen op hun eigen site kunnen verkopen. De plugin laat journalisten de al eerder gebouwde betaalknop van Blendle integreren. Bezoekers die een artikel willen lezen betalen daarvoor met hun account op de digitale kiosk. Eerder experimenteerde Vrij Nederland al met dezelfde betaalknop.

Journalisten die gebruik willen maken van RO Blendle Button for Wordpress, zoals de plugin heet, moeten zich daarvoor registreren bij Reporters Online. Na installatie kunnen geplaatste artikelen met een vinkje achter de betaalmuur worden geplaatst. Een tweede vinkje stuurt artikelen ook naar de website van Blendle, waar de artikelen vervolgens in het kanaal van Reporters Online verschijnen.

Net als het geval is bij artikelen uit kranten en tijdschriften die in Blendle worden verkocht, strijkt de digitale kiosk 30 procent van de artikelprijs op (na btw). 90 procent van de resterende opbrengst is voor de auteur, terwijl de overige 10 procent als commissie naar Reporters Online gaat. De kosten van de plugin worden gedekt middels een jaarlijkse bijdrage van 7,50 euro, die wordt ingehouden op de omzet die de journalist behaalt.

De afgelopen maanden voerden diverse bij Reporters Online aangesloten journalisten al tests uit met een vroege versie van Wordpress voor Blendle. Marloes Elings was een van hen. “Ik bepaal het liefst zelf wat er met mijn stukken gebeurt. Om diezelfde reden ben ik ook al voordat de plugin er was gaan publiceren in Reporters Online. En dat wierp zijn vruchten af. Afgelopen zomer schreef ik een persoonlijk verhaal over Fronto Temporale Dementie, dat de traditionele media niet wilden hebben. Via Reporters Online heb ik het stuk in Blendle gepubliceerd, waarna het het hele weekend trending was. De betaalknop is de volgende stap die me nog minder afhankelijk maakt van uitgevers.”

Ondanks de uitgebreide tests is de plugin volgens Jan-Jaap Heij, oprichter van Reporters Online, nooit af. “We hebben de afgelopen periode gebruikt om de kinderziektes die eruit te halen zijn eruit te halen. Maar zoals dat gaat met diensten en plugins zoals deze kan het zomaar zijn dat iemand over een tijdje iets nieuws bedenkt. De prijs van artikelen wordt nu bijvoorbeeld nog automatisch bepaald en is afhankelijk van de artikellengte. Artikelen korter dan 700 woorden gaan voor 29 cent over de toonbank, artikelen langer dan dat kosten 69 cent. In de toekomst willen we auteurs zelf de prijs laten kiezen. Dat kan nu nog niet.”

In een reactie op de website van Reporters Online stelt Blendle-oprichter Marten Blankesteijn dat de plugin beschikbaar is voor iedereen die online geld wil verdienen met journalistiek. “Lezers kunnen met één klik betalen voor een artikel, en straks ook een abonnement nemen. Bij traditionele media, maar ook bij freelance journalisten die hun artikelen zonder tussenkomst van een uitgever direct aan hun lezers verkopen. Wij denkend at veel meer mensen veel meer uit gaan geven aan journalistiek als het zo makkelijk wordt.”

Voorlopig is de betaalknop-plugin alleen beschikbaar voor Wordpress. Later dit jaar wil Reporters Online vergelijkbare initiatieven uitbrengen voor de cms-systemen Drupal en Joomla.

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.