— vrijdag 30 juli 2021, 15:48 | 1 reactie, praat mee

Redacties Nieuwsuur en NOS willen dat NPO afstand neemt van Jort Kelder

Jort Kelder. - © ANP.

Bij journalisten en makers van NOS, NTR en Nieuwsuur heerst grote onvrede over de leiding van de publieke omroep, meldt NRC. Zij verwijten NPO-bestuursvoorzitter Shula Rijxman dat zij „de flagrante schending van onze journalistieke code” niet veroordeeld heeft, waar volgens hen sprake van was in de zaak rond programmamaker en presentator Jort Kelder, die een videomaker uit eigen zak ter beschikking stelde aan Forum voor Democratie. Ook willen ze dat het NPO-bestuur zich alsnog uitspreekt over de vermeende invloed op het tijdstip van uitzending van een documentaire over D66-leider Sigrid Kaag door haar campagneteam. Laatste wijziging: 30 juli 2021, 15:57

Tweemaal hebben de redactieraden van omroep NTR en actualiteitenprogramma Nieuwsuur samen met de redactiecommissie van de NOS afgelopen week Rijxman dringend gevraagd zich alsnog uit te spreken over de vraag of er „volgens u sprake van ongeoorloofde politieke beïnvloeding” is.

De eerste keer hield Rijxman in haar antwoord de boot af en wees erop dat het volgens haar niet aan de NPO is om over individuele programma’s een standpunt in te nemen. De NPO gaat over de programmering, de omroepen over de programma’s.

Na nog een mail van de redacties, liet Rijxman liet deze vrijdagochtend aan de redactieraden weten bij haar eerdere standpunt te blijven. Verder verwijst ze naar het onlangs aangekondigde onderzoek van het Commissariaat van de Media over beïnvloeding in het algemeen en de kwestie-Kelder in het bijzonder. Ze hoopt dat de bezorgde journalisten met het rapport van de Ombudsman in de hand onderling het gesprek aangaan en zegt dat gesprek desgewenst graag te faciliteren.

Verder wil Rijxman tegenover NRC niet reageren, laat haar woordvoerder weten, „omdat het hier gaat om interne communicatie tussen omroepmedewerkers en de NPO”.

Meer bij NRC.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

Taco Slagter, 31 juli 2021, 13:43

Dat de collega’s van de NOS, NTR en Nieuwsuur die mevrouw Rijxman kapittelen om nu eindelijk eens dat pak meel uit haar mond te sproeien om in klare taal de aantasting van de onafhankelijke journalistiek te veroordelen in zake Jort Kelder en zijn impliciete politieke keuze voor het bruin gerande Forum voor Democratie, is tenminste wat. Maar daar moet het niet bij blijven.  Het financieren van een propagandafilmpje om de radicaal rechtse, fascistoide tenderende opvattingen van FvD, zijn geestelijk verwarde leider en trawanten te promoten, is een journalistieke doodzonde. Dat gaat geen baal meel tegenop omdat te verhullen, mevrouw Rijxman. Stuitend is het dat u zich laf verschuilt achter uw zelfgenoegzame uitleg van uw taken als CvdM er een communicatiestrategie op na houdt, die eerder past bij louche bedrijven, dan bij de representant van de door de belastingbetaler gefinancierde Publieke Omroep. Waar haalt u het lef vandaan om als de Pilatus van Hilversum de gemanicuurde handen in het afwaswater te wassen om via uw ‘masters voice’ een collega van de NRC af te poeieren door te weigeren zijn vragen te beantwoorden. En dan nog te schijterig bent om zelf even aan de telefoon te komen. Kijk mevrouw Rijxman journalisten hebben van die respectloze manier van doen hun buik. U bent geen dik betaalde transparante bestuurder die pal staat voor de journalistieke onafhankelijkheid, maar een visieloze apparatsjik zoals Kafka die beschreef. Wat mij betreft is er zowel voor u als voor Kelder geen plaats meer in Hilversum.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.