— vrijdag 29 september 2023, 07:17 | 0 reacties, praat mee

Redacties DPG-kranten willen werk kort neerleggen om koopkrachtcompensatie

© ANP / Sabine Joosten

De redacties van elf kranten van uitgever DPG Media zijn van plan om op 5 oktober korte tijd het werk neer te leggen. Met de actie willen de werknemers en freelancers van onder meer de Volkskrant, het AD, het Parool en Trouw opnieuw aandacht vragen voor de 10 procent koopkrachtcompensatie waar ze eerder al om vroegen bij het mediaconcern. Laatste wijziging: 29 september 2023, 07:21

Het DPG-personeel omschrijft de actie als een “koffiedrink-actie”. Daarmee wordt bedoeld dat de onderbreking maximaal een kwartier zal duren. Het idee is om in de ochtend massaal de redacties te verlaten en buiten het gebouw in Amsterdam waar Trouw, Parool en de Volkskrant zitten met elkaar koffie te drinken. Vakbond NVJ steunt de actie en schenkt de koffie.

“Het moet echt gezien worden als een vriendelijk signaal. Een eerste stapje naar mogelijk grote acties. We willen de directie nog een kans geven om te reageren”, zegt Milen van Boldrik namens de Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ).

De werknemers en freelancers van DPG Media vroegen de directie van het mediabedrijf vorige week per brief om de compensatie. In de brief, die ook in handen is van het ANP, stelden de journalisten dat hun beloning sinds het begin van 2022 “geen gelijke pas” heeft gehouden met de financiële ontwikkelingen.

Directie reageert met verbazing
De directie van DPG Media reageerde maandag “met verbazing” op de brief van het personeel. CEO Erik Roddenhof schreef namens het bedrijf niet vooruit te willen lopen op de onderhandelingen voor een collectieve cao die op 12 oktober beginnen. De directie noemde het ingaan op de eis in het licht van “de traditie die we in ons land kennen om met de gehele sector tot een nieuwe cao en daarmee structurele loonsverhoging te komen” in de reactie “onverstandig en onwenselijk.”

De NVJ wil niet afwachten. “Dat hebben we nu lang genoeg gedaan, het is tijd dat ze met iets over de brug komen, iets structureels”, zegt Van Boldrik.

“We zijn echt serieus. Het gaat hartstikke goed met DPG, het geld klotst tegen de plinten en zoals gewoonlijk zien de journalisten daar niks van terug.”

Bekijk meer van

koopkracht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.