festival journalistiek nvj 2022

— donderdag 23 april 2020, 09:01 | 0 reacties, praat mee

Redactie techtijdschrift Wired vormt vakbond met oog op reorganisatieplannen Condé Nast

Een Wired-voorpagina uit 2004, met Google-oprichters Sergey Brin en Larry Page | Wired

Schrijvers voor tijdschrift Wired hebben besloten een vakbond te vormen, onder de paraplu van de in New York gevestigde NewsGuild. De stap komt op een moment dat uitgever Condé Nast overweegt te reorganiseren met het oog op de coronacrisis. Laatste wijziging: 23 april 2020, 09:09

Wired, dat over technologie en samenhangende maatschappelijke effecten bericht, zegt in datzelfde licht “lezers te willen voorbereiden op wat de toekomst belooft en overhoop haalt”. Het vormen van een vakbond is volgens de initiatiefnemers de beste manier om de toekomst van Wired zelf te verzekeren

Volgens The Daily Beast zullen vermoedelijk alle tachtig redactieleden, van schrijvers, onderzoekers, videomakers en niet-schrijvend personeel zich bij de vakbond aansluiten. De laatste jaren hebben meerdere online en offline Amerikaanse media een vakbond gevormd, als houvast in onzekere tijden en een stem te hebben bij eventuele reorganisatieplannen.

Niet alle uitgevers zijn blij met de bereidheid samen op te trekken: managers van uitgever Hearst speelden op emotie, alsof lidmaatschap van een vakbond een gebrek aan vertrouwen inhield.

Bij de LA Times werden juist vakbondsleden ontzien bij maatregelen rond de coronacrisis. De krant bestaat al bijna 140 jaar; de vakbond net drie.

Condé Nast stelt in een memo dat de coronacrisis een flinke deuk slaat in de inkomsten en dat salarisreductie en verplicht verlof met minder uren realistische opties zijn. De initiatiefnemers voor een vakbond bij Wired zeggen dat het belangrijk is een stem te hebben, als de werkgever zulke plannen heeft. Meer bij The Daily Beast

Bekijk meer van

Wired Condé Nast

Praat mee

de waag

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.