— maandag 28 september 2020, 08:25 | 0 reacties, praat mee

Redactie Charlie Hebdo was doelwit bij steekpartij in Parijs

Deze foto toont een hakmes dat naar verluidt is gebruikt bij de aanval in Parijs - © David Cohen / ESN / AFP

De man die afgelopen vrijdag in Parijs twee personen neerstak, had de redactie van het satirisch tijdschrift Charlie Hebdo als doelwit. Dat laten bronnen binnen de Franse politie zaterdag aan persbureaus Reuters en AFP weten. In totaal zijn er zeven aanhoudingen verricht.

De 18-jarige dader werd vrijdag kort na de aanval aangehouden. Hij heeft bekend. Hij zou ook hebben gezegd dat hij een politiek motief had. De recente herpublicatie van Mohammed-cartoons door het satirische tijdschrift Charlie Hebdo zouden hem tot zijn daad hebben gebracht. Het satirisch magazine publiceerde de Mohammed-cartoons opnieuw vanwege de start van de rechtszaak tegen veertien mensen die verdacht worden van het verstrekken van logistieke en financiële hulp bij de aanslag in 2015.

Twee mensen raakten zwaargewond bij de steekpartij, maar zijn buiten levensgevaar.

In totaal zitten zeven verdachten vast vanwege de aanslag. Vijf van hen werden aangehouden in een woning in de voorstad Pantin. Daar zou ook de hoofdverdachte hebben gewoond, maar hij werd dus kort na de aanslag op straat opgepakt. De zesde verdachte zou een oud-kamergenoot van hem zijn geweest.

De aanslag vond plaats bij het voormalige redactiepand van Charlie Hebdo, waar terroristen van al-Qaida in 2015 twaalf mensen vermoordden. De twee gewonden zijn medewerkers van productiemaatschappij Premier Lignes, die documentaires maakt en in hetzelfde gebouw gevestigd is als waar het weekblad zat. Ze stonden voor het pand een sigaret te roken toen ze werden aangevallen met een hakmes.

Lees ook:
Vier gewonden bij aanval bij voormalig kantoor van Charlie Hebdo in Parijs (25 september 2020)
Overlevenden Charlie Hebdo vertellen in rechtszaal voor het eerst over hun ervaringen (11 september 2020)
Charlie Hebdo publiceert Mohammed-cartoons voorafgaand aan proces tegen verdachten van aanslag op redactie (1 september 2020)
Doden na schietpartij Charlie Hebdo (7 januari 2015)

Bekijk meer van

Parijs Frankrijk Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.