PersVeilig

— dinsdag 1 september 2020, 13:31 | 0 reacties, praat mee

Charlie Hebdo publiceert Mohammed-cartoons voorafgaand aan proces tegen verdachten van aanslag op redactie

Een muurtekening van kunstenaar Christian Guemy nabij de voormalige redactie van Charlie Hebdo - © Francois Guillot / AFP

Woensdag start in Frankrijk het proces tegen een aantal van de vermeende handlangers die verdacht worden van betrokkenheid bij de schietpartij op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari 2015. Het satirisch tijdschrift maakt vandaag bekend dat het opnieuw de Mohammed-cartoons zal publiceren die de redactie doelwit van islamitisch terrorisme maakten.

Op de twaalf tekeningen, aanvankelijk in 2005 gepubliceerd door de Deense krant Jyllands-Posten, staat bijvoorbeeld de profeet afgebeeld met een bom in plaats van een tulband. Ook de andere cartoons wekten de woede op van radicale moslims. Het blad heeft eerdere verzoeken tot herpublicatie geweigerd, omdat een goede reden ontbrak. De aanstaande rechtszaak is wel een geschikte aanleiding, aldus de redactie.

De broers Chérif en Saïd Kouachi schoten op 7 januari 2015 twaalf redactieleden dood. De broers werden later gedood door de politie. In totaal kwamen er bij vier gelieerde incidenten in drie dagen 20 personen om het leven, onder wie drie gijzelnemers.

Morgen gaat het proces tegen een aantal van hun vermeende handlangers van start. Er worden in totaal veertien mensen vervolgd voor het verstrekken van logistieke en financiële hulp aan de broers Kouachi. Drie van hen zullen afwezig zijn, zij zijn op de vlucht of dood, meldt RSF. Het proces zal tot 10 november duren.

 

Bekijk meer van

Frankrijk Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.