PersVeilig

— vrijdag 11 september 2020, 10:19 | 0 reacties, praat mee

Overlevenden Charlie Hebdo vertellen in rechtszaal voor het eerst over hun ervaringen

Een muurtekening van kunstenaar Christian Guemy nabij de voormalige redactie van Charlie Hebdo - © Francois Guillot / AFP

De afgelopen dagen zijn cartoonisten die de terreuraanslag bij het satirische tijdschrift Charlie Hebdo overleefden, gehoord in de rechtbank. Voor het eerst vertelden ze samen en uitgebreid over de aanslag.

In totaal kwamen bij de aanslag op de redactie elf mensen om het leven. Het AD heeft de ervaringen van cartooniste Corinne Rey, webmaster Simon Fieschi, huidig hoofdredacteur Laurent Sourisseau (‘Ris’), journaliste Fabrice Nicolino en schrijfster Sigolène Vinson opgeschreven. Zij schetsen een heftig beeld schetst van wat er zich daar heeft afgespeeld.

“In het trappenhuis liep er één achter me met z’n kalasjnikov”, vertelde cartooniste Corinne Rey, bekend als Coco. “Hij duwde me de redactie op, ik hoorde een schot en ik zag Simon van zijn stoel vallen.”

Simon Fieschi was de webmaster van Charlie Hebdo. Hij zat vlakbij de ingang. “Ik zag mannen met bivakmutsen”, vertelde hij aan de rechter. ,“Ik werd geraakt door twee kogels. De eerste ging er bij mijn hals in en kwam er bij mijn linker schouderblad weer uit. Onderweg raakte de kogel mijn wervelkolom.”

De terroristen liepen daarna de redactiezaal in en schoten. De huidige hoofdredacteur, Laurent Sourisseau oftewel ‘Riss’, vertelde: “Ik liet mezelf op de grond vallen, met m’n hoofd onder een tafel, m’n gezicht naar de grond. Ik zag niks meer. Het schieten begon. Ik wist meteen: ik zou hier sterven.”

Journalist Fabrice Nicolino zat ook in het zaaltje. “Ik liet mezelf naar achteren vallen en trok een tafel over me heen. Daarna werd ik geraakt door drie kogels.”

Schrijfster Sigolène Vinson verstopte zich. “Maar die moordenaar vond me. Hij zette z’n wapen tegen mijn voorhoofd. Toen zei hij: ‘ik dood geen vrouwen. Maar je moet wel de Koran lezen’.”

De terroristen vroegen waar Charb was, de toenmalige hoofdredacteur. Riss, die op de grond lag: “Ik hield m’n adem in. Ik dacht: als ze me zien ademen, schieten ze opnieuw. Toen hoorde ik een stem heel dichtbij schreeuwen. ‘Waar is Charb?’ En toen hoorde ik nog eens twee of drie schoten.” Charb overleefde het niet.

Sigolène Vinson: “De dode lichamen lagen over elkaar heen. Ik belde het alarmnummer en zei: ‘ze zijn allemaal dood’. Toen hoorde ik aan de andere kant van de zaal een stem: ‘Nee, ik ben niet dood’. Dat was Riss.”

Riss: “Ik lag op mijn rug. Ik wist niet of ik ernstig verwond was.” Hij hoorde de stemmen van een paar collega’s. “Ik dacht: en de anderen? Waarom zeggen die niks? Toen realiseerde ik dat de anderen dood waren.”

Coco stapte over de dode collega’s heen. “Toen zag ik Philippe liggen. Ik dacht: hij heeft geen gezicht meer.” Journalist Philippe Lançon was in zijn gezicht geraakt, maar overleefde het. Hij is niet bij het proces aanwezig.

De hulpverleners kwamen na verloop van tijd binnen. Simon Fieschi: “Ze zaten aan mijn benen en vroegen wat ik voelde. Ik voelde helemaal niets meer.” Hij bleek deels verlamd.

Riss stond op. “Ik probeerde heel hard om níet de redactiezaal in te kijken. Maar naast me lag Charb. Ik móest wel kijken, want ik moest over hem heen stappen.”

Bekijk meer van

Frankrijk Charlie Hebdo

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.