word actief nvj klein

— woensdag 21 oktober 2020, 14:49 | 0 reacties, praat mee

Rectificatie via de rechter slaagt in ongeveer kwart van de gevallen

© ANP / Robin van Lonkhuijsen

Van de personen en bedrijven die na een publicatie in de media naar de rechter stappen omdat ze vinden dat ze oneerlijk zijn behandeld door de pers, krijgt uiteindelijk één op de vier klagers gelijk. Dat blijkt uit onderzoek van advocaat Jan van Vegchel van het Amsterdamse advocatenbureau ABC Legal.

Van Vegchel bekeek 107 uitspraken van Nederlandse rechtszaken waarbij individuen of bedrijven hun naam gezuiverd wilden zien. In die 107 zaken, die plaatsvonden tussen 1 januari 2016 en 1 mei 2020, kreeg de klager 26 keer gelijk, schrijft Van Vegchel in het tijdschrift Mediaforum.

Het betrokken medium moest in die gevallen overgaan tot rectificatie. Van Vegchel noemt onder andere een zaak die collega-advocaat Stijn Franken had aangespannen tegen De Telegraaf en Metro als voorbeeld. Daarin werd Franken, volgens de rechter ten onrechte, ‘postbode van de penoze’ genoemd.

Van Vegchel merkt in zijn onderzoek ook op dat het vaak lang duurt voordat uitlatingen worden rechtgezet. Wie gelijk krijgt van de rechter moet gemiddeld vier weken wachten tot rectificatie. Meer bij Mr. Online

Bekijk meer van

Jan van Vegchel

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.