— woensdag 1 april 2020, 16:02 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaken vaker via live streams en Skype te volgen

Een deel van de rechtszaken is binnenkort voor journalisten via live streams of Skype te volgen. Vanaf 7 april gaat dat geleidelijk in. Bij rechtszaken die bij wijze van uitzondering fysiek plaats vinden mogen maximaal 3 journalisten fysiek aanwezig zijn. Dat schrijft Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak aan rechtbankverslaggever Rob Zijlstra.

Rechtbankverslaggever Zijlstra verzocht Naves namens een groep rechtbankverslaggevers en -tekenaars om meer eenheid in de manier waarop rechtbanken in het land omgaan met journalisten tijdens de corona-crisis. NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren sloten zich aan bij de oproep.

Naves schrijft in zijn antwoord dat het een bijzondere tijd is. Rechtbanken willen het werk van journalisten zo veel als kan mogelijk maken. Zittingen via Skype of live streams zullen echter niet massaal landelijk worden uitgerold. Het zijn eerder experimenten, valt uit zijn brief op te maken. Wel zullen rechtszaken vanaf nu zoveel mogelijk schriftelijk worden afgedaan. Hoe journalisten daarbij betrokken worden, meldt Naves niet.

Zijlstra heeft begrip voor het antwoord. ‘Ons punt staat nu bij alle rechtbanken op de agenda. Daar is het ons om te doen. We begrijpen dat niet alles meteen geregeld is. De rechtspraak, en dan met name de meervoudige kamer, ligt in het Noorden feitelijk zo goed als stil. Misschien dat met nieuwe technieken de achterstanden deels niet verder oplopen.’

De journalist denkt dat zijn collega’s met het antwoord van Naves bij hun betreffende rechtbank een ingang hebben om het gesprek aan te gaan over het faciliteren van journalisten. ‘Mijn collega’s zijn daar mans genoeg voor. Duidelijk is nu in elk geval dat er aandacht is voor onze positie.’

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.