— dinsdag 31 maart 2020, 12:42 | 0 reacties, praat mee

Rechtbankjournalisten vragen om uniforme coronamaatregelen

ANP

Rechtbankverslaggevers en rechtbanktekenaars hebben Henk Naves, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak, verzocht een duidelijk persbeleid af te dwingen, nu de dagelijkse gang bij rechtbanken door maatregelen tegen het coronavirus is verstoord.

Alleen urgente zaken worden nog behandeld en er zijn snelrechtzittingen rond coronagerelateerde incidenten, zoals arrestanten die politie bespugen of onderhoesten met corona als dreigement.

“Ondergetekenden stellen vast dat er in de dagelijkse praktijk veel onduidelijkheid bestaat over de beperkende maatregelen die de gerechten hebben getroffen ten aanzien van de pers. Wij stellen vooral ook vast dat er veel verschillen bestaan tussen de rechtbanken, alsof iedereen bezig is het wiel uit te vinden”, aldus de briefschrijvers.

Een duidelijke richtlijn van de Raad kan die onduidelijkheid wegnemen.

De NVJ en het Genootschap van Hoofdredacteuren onderschrijven de zorgen van de rechtbankjournalisten en gaan in overleg met de Raad voor de Rechtspraak om mede aan te dringen op duidelijke instructies voor de rechtbanken.

Hieronder de integrale brief zoals aan Naves is verstuurd:

31 maart 2020
Aan de voorzitter van
de Raad voor de Rechtspraak, dhr. H. Naves

Wij richten ons tot u als rechtbankverslaggevers en -tekenaars en vragen uw aandacht voor het volgende. Sinds 17 maart zijn de rechtbanken nagenoeg gesloten en worden alleen urgente zaken behandeld. Ook zijn er snelrechtzittingen waar onder meer coronagerelateerde strafzaken worden behandeld.

Onder de voor allen uitzonderlijke omstandigheden draait ook de journalistiek door. Journalisten vallen onder de categorie ‘cruciale beroepen’. De Rijksoverheid schrijft over de rol van de media: ‘Ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.’

Ondergetekenden stellen vast dat er in de dagelijkse praktijk veel onduidelijkheid bestaat over de beperkende maatregelen die de gerechten hebben getroffen ten aanzien van de pers. Wij stellen vooral ook vast dat er veel verschillen bestaan tussen de rechtbanken, alsof iedereen bezig is het wiel uit te vinden.

Wij realiseren ons dat de gerechten - samen met andere procesdeelnemers - zoekende zijn naar mogelijkheden hoe rechtszaken het beste doorgang kunnen vinden.

Wij verzoeken u te bewerkstelligen dat ook de pers - en dan met name de rechtbankverslaggevers en rechtbanktekenaars - in de gelegenheid wordt gesteld haar werk zo goed mogelijk te doen.

Met vriendelijke groet,

Paul Verspeek (RTV Rijnmond), Jan Meeus (NRC Handelsblad), Annemiek Meijer (ADP), Pieter van Klinken (BN De Stem, ANP), Marjan Buring (ADP), Casper Ferwerda (ANP), Peter Elberse (ANP), Paul Vugts (Het Parool), Renze van der Sluis (freelance Friesland), Chris Klomp (Algemeen Dagblad, @realtwitcurt), Michiel Satink (De Stentor, ANP), Eric Panhuis (ANP), Petra Urban (De Telegraaf, freelance), Noor Vloeimans (RTVNoord), Danielle Molenaar (Dagblad van het Noorden), Jos Emonts (De Limburger), Debora Boomsma (Bode´ Media), Andre Horjus (Leeuwarder Courant), Marcel Haenen (NRC Handelsblad), Sander Sonnemans (Algemeen Dagblad), Aloys Oosterwijk (ANP), Jeannine Verhagen (freelance Noord-Holland), Jermaine Ellenkamp (RTL Boulevard), Elsbeth Stoker (de Volkskrant), Saskia Belleman (De Telegraaf), Rob Zijlstra (Dagblad van het Noorden).

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.