training eu starters

— donderdag 21 juli 2022, 09:02 | 0 reacties, praat mee

Rechtszaak van start tegen voormalig Twitter-werknemer die informatie doorspeelde aan Saudi-Arabië

AP

In de Verenigde Staten is een rechtszaak begonnen tegen een voormalige Twitter-medewerker, die journalisten, beroemdheden en andere high profile gebruikers bijstond, maar zijn rol zou hebben gebruikt om informatie door te spelen aan Saudi-Arabië. Laatste wijziging: 21 juli 2022, 09:05

Ahmad Abouammo kreeg voor de informatie honderdduizenden dollars en een luxe horloge, stelt het Amerikaanse ministerie van Justitie. Abouammo wordt onder meer witwassen en fraude verweten. Ook wordt hij ervan beschuldigd een buitenlands agent te zijn.

Abouammo werkte tussen 2013 en 2015 voor Twitter in het bijzonder met gebruikers uit het Midden-Oosten. Hij vluchtte naar Saudi-Arabië toen het bedrijf hem met hun bedenkingen confronteerde. In 2019 werd hij officieel in staat van beschuldiging gesteld. In datzelfde jaar werd Abouammo gearresteerd op het vliegveld in Seattle.

Volgens zijn advocaat was het werk dat Abouammo voor Saudi-Arabië deed simpelweg onderdeel van legale consultancy voor de Saudiërs.

Twitter zegt dat het in 2015, na de vlucht van Abouammo, toegang voor medewerkers tot gevoelige informatie heeft herzien. Een externe partij zou ook in de jaren daarvoor regelmatig audits uitvoerde.

Abouammo zou volgens de aanklacht voor Saudi-Arabië onder meer unieke informatie hebben verzameld over gebruikte apparatuur, ip-adressen en telefoonnummers. Een andere voormalige Twitter-werknemer die net als Abouammo informatie verzamelde voor derden is nog voortvluchtig. Meer bij New York Times

Bekijk meer van

Twitter Saudi-Arabië

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.