word studentlid

— donderdag 18 augustus 2022, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Saudi-Arabië: 34 jaar gevangenisstraf voor Twitter-gebruik

Saudi-Arabië: 34 jaar gevangenisstraf voor Twitter-gebruik
Kroonprins Mohammed bin-Salman is internationaal een acceptabele gesprekspartner, ondanks de moord op journalist Jamal Khashoggi en zware repressie op afwijkende geluiden. In juli bezocht president Biden het land. | Shutterstock

Saudi-Arabië heeft een 33-jarige vrouw veroordeeld tot 34 jaar gevangenisstraf voor enkel haar activiteiten op Twitter. De Saudische Salma al-Shehab woont en studeert in Groot-Brittannië maar werd in januari 2021 opgepakt tijdens een vakantie in Saudi-Arabië. Laatste wijziging: 18 augustus 2022, 09:15

Ze stond op het punt om terug te vliegen toen ze werd gearresteerd. Haar kinderen bevinden zich nog in Groot-Brittannië, waar al-Shehab tandheelkunde studeert.

Op haar Twitter-account was al-Shehab kritisch op elementen van de Saudische samenleving, zoals de ernstige beperkingen die vrouwen worden opgelegd. Ze volgde uitgeweken dissidenten en riep via haar account op om politieke gevangenen vrij te laten, citeert de Washington Post rechtbankdocumenten.

Naast de 34 jaar celstraf kreeg al-Shehab een uitreisverbod van nog eens 34 jaar opgelegd, die begint na het uitzitten van de celstraf.  Dat gebeurde eerder ook met de Saudische blogger Raif Badawi: die kwam na tien jaar cel vrij, maar mag nog eens tien jaar het land niet uit.

De Saudische overheid beschuldigde al-Shehab onder meer van van opruiing en het ondermijnen en destabiliseren van de staat. Ze werd in eerste instantie veroordeeld tot 6 jaar cel. Toen ze daarin tegen beroep ging, werd de straf “gezien haar misdaden” fors verhoogd.

De Saudiërs willen dat Twitter het account van al-Shehab opdoekt. In Groot-Brittannië wordt Twitter opgeroepen hem juist in stand te laten, omdat aandacht gevestigd te houden op al-Shehab zaak. Meer bij Washington Post

Bekijk meer van

Twitter Saudi-Arabië

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.